zagrebZagrebački gradski SDP predstavio je jučer nacrt strategije razvoja glavnog grada naslovljen Z@greb 20.20. Šef gradske organizacije ove stranke Davor Bernardić kaže kako je Zagreb trenutno grad bez plana i strategije, i iako ima dobar hardver potrebno je unaprijediti i njegov softver.

Stranka u narednih nekoliko dana planira organizirati javne tribine na temu budućeg razvoja naše metropole, a cilj im je smanjiti nezaposlenost i siromaštvo, prema smjernicama Europske unije. Zagreb bi, ostvare li se planovi socijaldemokrata Zagreba, za deset godina trebao imati gotovo 70 000 manje siromašnih građana i oko 30 posto zaposlenih stanovnika više. SDP-ovci su svoj nacrt razvoja grada poštedili megalomanskog tunela kroz Medvednicu i metroa, a Jutarnji list napravio je izbor najvažnijih prijedloga ove strategije.

Novi centar grada trebalo bi postati zemljište Gredelja, a to bi se osvarilo denivelacijom Petrinjske i Draškovićeve ulice. Željeznička pruga koja se pruža u smjeru istok – zapad trebala bi se izdignuti, a od Glavnog kolodvora do zračne luke Pleso (smjer sjever – jug) vozila bi laka željeznica.

zagrebacki_velesajam 

Velesajam je potrebno rekonstruirati, trebalo bi regulirati i rijeku Savu i zaustaviti ulaz trgovačkih centara u središte grada, ali i zaštititi manje lokale od propadanja koje je uzrokovano velikim brojem trgovačkih centara.

Donji grad bio bi uređen prema novom modelu, lokali Grada Zagreba iznajmljivali bi se za minimalnu naknadu tzv. Malim scenama (malim obrtnicima, proizvođačima domaće hrane i sl.). Mažuranićev trg na jugoistočnoj strani parka zimi bio bio pretvoren u klizalište, a ljeti bi služio za kino. Gradske četvrti trebale bi same financirati izgradnju javnih igrališta. 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17