fotovoltaik2
Nakon što su vlasti u Tuzli shvatile da ne posjeduju Sunce i ukinuli koncesije za korištenje sunčeve energije, iskorištavanje Sunca su odlučili naplaćivati u Španjolskoj. Nadamo se da se toga neće sjetiti i u Hrvatskoj.
Pred neko vrijeme smijali smo se vlastima Tuzlanskog kantona koje su jedine u svijetu imale naknadu za korištenje energije Sunca. Kad su početkom veljače ove godine napokon shvatili da je ova vrsta nameta glupost i ukinuli ga, mislili smo da ćemo konačno moći odahnuti jer se barem nešto okrenulo na bolje na ovim prostorima. Međutim, kad smo gotovo povjerovali da je ovo dobro došlo samo po sebi i da je čovječanstvo ipak postalo pametnije, odjednom smo shvatili da vrijedi i obrat one stare poslovice ili svako dobro za neko zlo i da je nešto trulo u državi Španjolskoj. 
 
Zar je potrebno dva puta raditi istu grešku?
 
 
Ono što je doista trulo u državi Španjolskoj barem kad su u pitanju obnovljivi izvori energije možda nije toliko činjenica da je uslijed grozomorne ekonomske situacije ukinula sve oblike poticanja obnovljivih izvora energije, koliko je problem činjenica da je španjolski ministar energetike potpisao kraljevski dekret kojim se uvodi ista ona vrsta nameta kojeg se Tuzlanski kanton ne tako davno odrekao. Naime od sada će svi koji u Španjolskoj žele koristiti solarne sustave za vlastitu proizvodnju biti prisiljeni plaćati namet koji je dovoljno visok da osigura da vam je puno isplativije koristiti postojeći priključak na električnu mrežu nego razmišljati o energetskoj neovisnosti. Sve to nije toliki problem dok god vas ne uhvate da neprijavljeno koristiti solarni sustav jer u suprotnom možete platiti kaznu do 30 milijuna eura. Prema pisanju lista El Pais prije donošenja ovog dekreta za sustav snage 2.4 kW na stambenoj zgradi u Španjolskoj je bilo je potrebno oko 12 godina da se on otplati, no nakon donošenja ovog dekreta rok otplate zbog nameta će se gotovo utrostručiti i iznositi 35 godina.
 

 

Ovo je samo još jedan primjer tehnološkog nazadovanja zbog tvrdnji privrednih subjekata koji se ne mogu održati na tržištu da im je egzistencija ugrožena. Dovoljno je da takvi poslovni subjekti dobro kotiraju i da je njihovo održavanje od državnog značaja da se nametima umjetno zaustavi razvoj tehnologija koje bi krajnjem kupcu mogle dati značajnu prednost. Jedan od primjera su VOIP usluge, odnosno usluge Internet telefonije koje se u Francuskoj oporezuju zato što imaju „nepravednu prednost“ u odnosu na druge tehnologije. Sličan slučaj na humorističan način tematski je obradio još davne 1845. godine francuski ekonomist Frederic Bastiat u članku pod nazivom „Peticija proizvođača svjetiljki“ gdje proizvođači svijeća, uljanica, uličnih svjetiljki, alkohola, smole i drugih zapaljivih materijala pišu kako su zbog besplatne prirode svjetlosti Sunca stavljeni u neravnopravnu poziciju. Stotinu i šezdeset godina kasnije ovu su priču doista ostvarili u susjednoj Španjolskoj.
 
 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17