zimskivrt

Ideja o uređenju stambenog prostora čini se vrlo jednostavnom i zabavnom, no postići uspješan rezultat nije nimalo lako. Puno vremena provodimo u svom domu koji mora biti lijep, udoban i funkcionalan i zato je organizacijski plan vrlo bitan. Prije početka radova treba proći nekoliko faza planiranja kako biste na kraju dobili prostor koji ste oduvijek željeli.

Faze adaptacije

FAZA I.

Odredite proračun kojim raspolažete za uređenje stambenog prostora. Članovi kućanstva moraju se dogovoriti koji su im ciljevi uređenja te kakav krajnji rezultat očekuju.

FAZA II.

Odaberite stručnu osobu, arhitekta ili dizajnera, koja će vam pomoći u novoj organizaciji vašeg stambenog prostora. U uređivanju interijera vrlo je bitna dobra suradnja i komunikacija između investitora i projektanta. Na početku, prije izrade projekta potrebno je arhitektu ili dizajneru izložiti sve želje i potrebe kako bi se na kraju ostvario željeni cilj.

Prije početka projektiranja potrebno je obaviti uvid i izmjeriti postojeće stanje prostora. S prikupljenim informacijama projektiranje može početi.

Prva faza je idejni projekt. Preklapanjem prostornih mogućnosti, osnovnih arhitektonskih parametara te želja vlasnika dolazi se do varijanti tlocrtnih rješenja koje se izlažu klijentu. Odabirom tlocrtnog rješenja projekt se dodatno razrađuje (pogledi, presjeci...) te se izrađuje 3D realistični prikaz kojim se vlasniku prezentira njegov novi, preuređen, adaptiran stambeni prostor.

Drugu fazu projekta čini izvedbeni projekt, odnosno projekt prema kojem će se obavljati radovi.

U ovom se projektu razrađuju svi detalji od izvedbenog nacrta, odabira i pozicije rasvjetnih tijela, utičnica i prekidača, odnosno elektroinstalacija, spuštenih stropova, sanitarnih elementa te pratećih instalacija, shema ugradbene opreme i namještaja, stolarije, bravarije... Nakon izvedbenog projekta u kojem su definirani i najsitniji detalji izrađuje se troškovnik građevinsko-obrtničkih radova. Troškovnik je tekstualni opis radova, materijala i načina izvedbe projekta, razložen na pojedinačne stavke.Sljedeća je faza odabir izvođača radova. Savjetujemo da troškovnik ispune barem dvije građevinske firme kako biste mogli usporediti konačnu cijenu. Moramo napomenuti da cijena ponekad nije garancija za kvalitetu. Prije odluke bitno je uzeti u obzir i rokove izvedbe. Poželjno je i informirati se o referencijama pojedinog izvođača.

drvenistolic1

FAZA III.

Ova faza je vrlo zahtjevna te vam zbog toga savjetujemo da imate na gradilištu građevinski i arhitektonski nadzor koji će nadgledati radove kako bi projekt uspio te da bi na kraju svi sudionici gradnje, od investitora, projektanta do izvođača, bili zadovoljni.

Za besprijekorno funkcioniranje gradilišta savjetujemo vam da prije početka radova pribavite svu ugradbenu opremu – sanitarne elemente, armature, podne i zidne obloge...

FAZA IV.

Prije useljenja u vaš novi stambeni prostor potrebno je unijeti živost, osobnost i toplinu. Sitnim detaljima i dekoracijama učiniti ćete vaš dom prostorom u kojem je ugodno boraviti.

SAVJETI

  • Odredite vaše potrebe, želje i financijske mogućnosti prije početka uređenja
  • Potražite pomoć stručne osobe arhitekta ili dizajnera – vrlo je bitna dobra komunikacija i suradnja između investitora i projektanta
  • Izrada troškovnika kojim će se odrediti ukupna investicija.
  • Pri odabiru izvođača radova bitni su kriteriji cijena, referencije, kvaliteta te vremenski rok obavljanja radova
  • Uspjeh projekta jamči dobra suradnja investitora, projektanta i izvođača

 Izvor: Dom i vrt

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17