mars1

Tim kompanije ZA Architects smatra da se bazalt (koji je već pronađen na Marsu) može iskoristiti kao građevinski materijal u izgradnji velikih podzemnih pećina te iskoristiti kao "marsovski cement".

- Površina Marsa uglavnom je izgrađena od bazalta, koji je odličan materijal za izgradnju zaštitnih pećina, izolacije i stubova, koji su jači od čelika – saopćio je tim, prenosi Klix.ba.

Roboti bi trebali iskopati velike pećine i ostaviti bazaltne stubove da čuvaju krov. Kada astronauti stignu, trebju samo postaviti prozore, vrata i sustave za održavanje života.

- Ljudi će prije ili kasnije stići na Mars i zar ne bi bilo dobro da imaju stalnu stanicu za istraživanje. Korištenje pećina kao glavne zaštitne strukture kolonije čini se logičnim – rekla je Arina Ageeva iz ZA Architects.

Tim čak vjeruje da se bazalt može iskoristiti za stvaranje materijala nalik paučini i staklenim vlaknima, koji bi se također mogao iskoristiti kao građevinski materijal.

- Ovaj materijal već se koristi u aeronautici i automobilskoj industriji. Snažniji je i lakši od čelika, lakši za korištenje, vodootporan i ne korodira – kaže Ageeva. 

Arhitekti vjeruju da bi baze mogle sadržavati i farme, budući da je marsovsko tlo pogodno za uzgoj određenih kultura, poput šparoge.

- Mogućnost proizvodnje hrane učinit će naselja nezavisnim od skupih dostava sa Zemlje – dodala je Ageeva.

mars1

mars4

mars7

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17