galaxy_soho1

Prošle godine završena zgrada trgovačkog cetra Galaxy Soho u Pekingu arhitektice Zahe Hadid jedan je od tri projekta u konkurenciji za Lubetkinovu nagradu za internacionalnu arhitekturu koju svake godine dodjeljuje RIBA.

Trgovački centra koji se sastoji od četiri kupolaste međusobno povezane zgrade u prepoznatljivom tečnom stilu Zahe Hadid ovo je mjesto izborio, kako pojašnjava ocjenjivački žiri, zbog „stvaranja javnog prostora na nivou ulice s lijepo oblikovanim klupama i fontanama, koji pokazuje rijetku velikodušnost u zemlji koja je odlučila nadmašiti zapad u komercijaliziaciji“.
Sama arhitektica tvrdi da se pri kreiranju tog javnog prostora pozvala na tradicionalne kineske tipologije gradnje, s unutarnjim dvorištima i tečnim kretanjem među prostorima, piše Pogledaj.to. ikonička arhitektura jednog od velikih imena današnjice, koja uz to poštuje lokalnu tradiciju i stvara nove javne prostore zvuči kao kombinacija na koju se nitko ne bi mogao požaliti. Međutim, mnogi u Kini se ne slažu s tim. Iz Centra za zaštitu kulturnog nasljeđa u Pekingu upućeno je otvoreno pismo RIA-i u kojem se Hadidin projekt naziva tipičnim primjerom uništavanja starog grada, nepoštivanjem zakona o zaštiti kulturnih dobara i nepoštivanja generalnog urbanističkog plana čime projekt uništava tradicionalnu strukturu gradskog tkiva, tipične vizure te stilske i kolorističke sheme vernakularne arhitekture Pekinga. 
Navode i kako pri otkupu zemljišta za izgradnju trgovačkog centra nije poštivalo prava stanovnika hutonga na kojem je centar izgrađen. Zbog toga zahtijevaju da se projektu uskrati nagrada kako ne bi bio poticaj investitorima i korumpiranim službenicima u nastavku uništavanja urbanog nasljeđa grada.
Iz ureda Zahe Hadid ogradili su se od ovih optužbi te tvrde kako su u projektiranju poštovali sve važeće zakonske odredbe, ali i da je teren, kad im je dodijeljen projekt, već bio očišćen i spreman za gradnju.

galaxy_soho7

galaxy_soho6

 

galaxy_soho5

galaxy_soho3

galaxy_soho2

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17