FlyingKicks-Poster

Putujući svijetom sigurno ste prošli ulicom gdje s telefonskih i/ili električnih kablova vise tenisice. Značenje fenomena koji je danas poznat u cijelom svijetu nije jasno.

Matthew Bate odlučio je napraviti dokumentarac kako bi razotkrio tajnu visećih tenisica. U svom filmu The Mystery of Flying Kicks skupio je različite priče iz cijeloga svijeta u kojima se pokušava objasniti zašto se tenisice (ili neke druge cipele) vješaju po ulicama gradova. Fenomen vješanja obuće poznat je i kao shoefiti, odnosno, grafiti od cipela.
Da bi što bolje objasnio ovaj fenomen, Bate je otvorio međunarodni natječaj u kojem je pozvao sve zainteresirane da pošalju fotografije, videe i priče koje imaju/znaju o tome. Priče koje je dobio variraju od onih o kriminalnim radnjama poput mjesta na kojima se prodaju narkotici, vode obračuni mafijaša, bandi i policije do onih romantičnih po kojima takva mjesta označavaju mjesto gubitka nevinosti ili obilježavaju npr. kraj školske godine.

Bate je, uz pomoć Interneta, složio cijeli film bez da je fizički obišao sva mjesta koja se u filmu spominju. Film je tako kroz potragu za značenjem obješenih tenisica razotkrio i bogatu kulturu koja postoji oko ovog komada obuće. Premda do kraja dokumentarca nećemo otkriti jednu i pravu istinu tenisica koje vise po ulicama gradova, on ipak otkriva nešto o načinu na koji nastaju priče i prenose se prakse, piše Pogledaj.to. Jednom započeta praksa vješanja tenisica prepoznata je kao forma koja može nositi priču. Tako se počela širiti po svijetu i priče su se same vezale uz nju.

Imate li vi priču o visećim tenisicama?

flying_kicks

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17