bosco_verticale_2

Stefano Boeri je arhitekt i akademik, jedan od bivših urednik Domus magazina, a njegov projekt Bosco Verticale sa svojih 27 etaža postat će prvom vertikalnom šumom na svijetu.

Dva tornja ovog projekta već sad su dosegla punu visinu, a radinici su u travnju prošle godine počeli s postavljanjem stabala na strukturu.

Studio Boeri je, usprkos lošim vremenskim uvjetima posljednjih mjeseci i skepsi mnogih, izvijestio kako će gradnja biti završena do kraja 2013. godine. Tornjevi visine 111 metara (24 kata) i 78 metara (17 katova) udomit će više od 900 stabala na 8900 m2 prostora.

Ovim projektom pokušat će se istodobno obnoviti povijesna jezgra Milana i ublažiti ekološke štete koje je gradu nanijela urbanizacija. Stabla visine od tri do šest metara pokušat će ublažiti utjecaj smoga i povećati proizvodnju kisika. Uz to, štitit će zgradu od buke i prašine što će tijekom cijele godine podizati kvalitet života u zgradi i omogućiti uštede energije stanovnicima tornjeva.

Gradnja tornjeva počela je krajem 2009. godine, a naredne dvije godine gradnja je gotovo stagnirala i izgrađeno je samo pet etaža. U 2012. konstrukcija je završena i počelo se s postavljanjem fasade i biljaka. U fasadu će, osim stabala, biti integrirani i fotonaponski paneli.

Milano je jedan od najzagađenijih gradova u Europi i ovakav projekt sigurno će mu, barem malo, pomoći.

bosco_verticale_3

bosco_verticale_4

bosco_verticale_5

bosco_verticale_6

Više o procesu gradnje prve vertikalne šume na svijetu možete pogledati OVDJE

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17