Tokyo_National_Stadium_6Međunarodni Olimpijski odbor odlučio je da će Olimpijske igre 2020. ugostiti glavni grad Japana, Tokio.

U konkurenciji za domaćina bili su još Madrid i Istanbul, a u jedna od stvari koje su prevagnule u korist japanskog glavnog grada sasvim sigurno je bio i nesvakidašnji dizajn novog olimpijskog stadiona iz radionice Zahe Hadi

 

Pobjednički rad međunarodnog natječaja proglašen je „najfuturističnijim“ od tri prijedloga. Sportski savez Tokija istaknuo je kako je rad arhitekata iz ureda Zahe Hadid „inovativnog i tečnog dizajna koji odražava prigodnu dinamičnost sportskih aktivnosti“. Temelj dizajna je potpuna prilagodba tokijskog nacionalnog stadiona koji je bio domaćin Olimpijskih igara 1964. i imao kapacitet 80.000 mjesta.

Iako se Tokio suočava s mogućom opasnosti od radioaktivnog curenja iz Fukushime, premijer Shinzo Abe tvrdi kako je situacija pod kontrolom i kako Tokio nikad nije bio izložen stvarnoj opasnosti od te nuklearne elektrane.

Novi olimpijski stadion nije samo sportski objekt koji ispunjava najviše zahtjeve dizajna i funkcionalnosti. On je dio grada i urbana poveznica koja omogućuje kretanje i prilaz iz različitih smjerova i točaka pristupa. Ništa manje od spretne ruke Zahe Hadid nismo ni očekivali!

Tokyo_National_Stadium_4

Tokyo_National_Stadium_7

Fotografije: © Zaha Hadid Architects

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17