Al_Khor_Stadium1Svi su ludi za nogometom. I dok je lako shvatiti zašto je prosječan čovjek opčinjen ovim sportom i zašto generacije luduju za njih, ponekad se zaboravi da nogometni spektakli utječu i na mnoga druga područja života, poput arhitekture.

Njemački arhitektonski ured Albert Speer & Partner objavio je ovih dana svoju viziju stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo daleke 2022. u Kataru. U slučaju da Kataru zaista pripadne organizacije SP-a 2022., sve utakmice odigrat će se na tri nova i dva postojeća stadiona koja će biti preuređena i prilagođena potrebama velikog natjecanja.

Za hlađenje stadiona i sprječavanje pretjeranih vrućina na njima u Kataru planiraju koristiti solarnu tehnologiju koja ne emitira CO2 u atmosferu. Stadioni su dizajnirani tako da se pojedini dijelovi nakon što natjecanje završi mogu ukloniti.

Svi stadioni bit će udaljeni od FIFA-inog središta oko sat vremena vožnje pa će najvatreniji fanovi moći pogledati i više od jedne utakmice dnevno.

Zbog Svjetskog prvenstva u Kataru planirju izgraditi i novi, učinkovitiji metro čija bi ukupna dužina iznosila oko 320 kilometara i koji bi trebao biti dovršen 2021. godine. Svi oblici prijevoza do početka SP-a trebali bi biti povezani s autocestom što bi olakšalo pristup stadionima, kako gledateljima, tako i igračima.

Al_Garafa_Stadium

Al_Khor_Stadium

Al_Rayyan_Stadium

Al_Wakrah_Stadium1

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17