kamionRad na gradilištu ili ekploataciji materijala iz površinskih i podzemnih rovova danas je gotovo nezamisliv bez strojeva. Primjena građevinskih strojeva jedan je od najvažnijih čimbenika za realizaciju bilo kojeg projekta. Da bi građevina bilježila napredak neophodan je brži razboj i usavršavanje radnih karakteristika strojeva (brzina kretanja, veličina radnih organa, manevarske sposobnosti). Naglasak se stavlja na sigurnost i udobnost rukovatelja strojem, pouzdanost vitalnih dijelova ili sustava stroja, uz istovremeno smanjenje troškova radu vezanih za potrošnju goriva i maziva, kao i potrošnih dijelova.

Kamioni se ubrajaju u strojeve s cikličnim djelovanjem. Osim njih, u ovu grupu strojeva ubrajaju se bageri, dozeri, utovarivači, skreperi, betonare i kranske dizalice. Ovi strojevi svoj rad obavljaju u ciklusima, tj. Postoji određen broj radnih operacija koje se periodično ponavljaju. Skup svih tih operacija čini jedan radni ciklus stroja. Trajanje ciklusa izražava se u vremenskim jedinicama i koristi se kod izračuna praktičnog učinka stroja. Određuje se posebno za svaki stroj, ovisno od konkretnih operacija koje obavlja, uvjeta na terenu i osobina samog stroja.

Autoprijevoz (rubber-tyred haulage) u građevini se, uglavnom, obavlja vozilima raznih konstrukcija na pneumaticima. To su vozila koja karakterizira velika brzina na otvorenim putevima kao i velika manevarska sposobnost i prilagodljivost svim radnim (terenskim) uvjetima (vremenske prilike, osobine puta, dnevna ili noćna svjetlost).

Tipične vrste građevinskih vozila za transport materijala, odnosno, kamiona su damperi i kamioni kiperi. Ostala vozila koja se koriste u građevinskom prijevozu su: traktori s prikolicama za gradilišni transport i tegljači s poluprikolicama za prijevoz profilnih komada i rastresitog materijala na veće udaljenosti.

damper

Damperi (dump trucks, haulers) predstavljaju velika i vrlo snažna vozila za prijevoz rastresitih tereta (zemlje, šljunka, kamenih materijala svih veličina) do rastojanja od nekoliko kilometara i u teškim uvjetima rada na gradilištu. Posebno oblikovan i ojačan sanduk podizanjem unatrag omogućava istovar tereta. Zbog gabarita i velikog osovinskog pritiska, damper nije moguće koristiti na putevima kojima se kreću druga vozila. Poseban problem je njegovo održavanje. U građevini se najčešće koriste zglobni damperi koje odlikuje kombinacije snage i robusnosti.

Minidamperi (mini-haulers) su mali i robusni damperi za prijevoz različitih građevinskih materijala unutar gradilišta. Umjesto pneumatika mogu imati gusjnice. Kad su uvjeti na gradilištu specifični, a ekonomski je opravdano i isplativo, mogu se korisititi minidamperi na daljinsko upravljanje. Zglobni damperi (articuled dump truck) su građevinska prijevozna sredstva s radnim i konstruktivnim osobinama velikih dampera kad se radi o snazi. Koriste se za prijevoz rastresitih materijala u teškim uvjetima na gradilištu. Dio vozne konstrukcije dampera, ispod sanduka, zglobno je vezan s prednjim dijelom koji nosi motor i kabinu vozača. Mogu biti dvoosovinski (prednja ispod motora i kabine, zadnja ispod sanduka) ili troosovinski (jedna ispod motora i kabine, a dvije otraga, ispod sanduka). Zglobna veza, kao i pogon na svim osovinama, omogućava damperu veliku prilagodljivost raznim podlogama po kojima se kreće (blato, neravnine, brazde, nagibi). Oni se mogu koristiti na javnim putevima jer posjeduju gabaritne mjere kamiona kipera.

kiper

Kamioni kiperi ili kamioni samoistovarivači (tipping lorry) najčešće su korištena prijevozna sredstva za prijevoz građevinskih materijala izvan gradilišta. To su vozila s ojačanom voznom konstrukcijom, na kojoj se nalazi posebno oblikovan, ojačan sanduk za prijevoz rastresitih materijala. Sanduk se neometano prazni dizanjem unazad ili u stranu. Prave se uglavnom serijski u tvornicama u kojima se proizvode vozila i kamioni druge namjene. Konstrukcija ovih kamiona dopušta njihovo korištenje u javnom prijevozu.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17