henderson2Mostovi ne služe samo da njima premostimo doline, rijeke ili druge prepreke. Oni također predstavljaju veze među ljudima. A kad se funkciji dodaju moderne tehnologije, maštoviti dizajneri i dovoljno sredstava dobijemo... Pogledajte!

 

 

 

BP Pedestrian Bridge

bp_ghery

Čak i neglamurozni projekti poput pješačkih mostova, u rukama Franka Gehryja dobivaju potpuno novu dimenziju. Most od nehrđajućeg čelika u Chicagu prvi je Gehryjev projekt mosta koji je doveden do kraja. Zmijoliki most nazvan je prema energetskoj tvrtci iz Chicaga koja je za to platila 5 milijuna dolara. Dizajniran je tako da izdrži velika opterećenja bez strukturalnih problema izazvanih vlastitom težinom. Izgrađen je od nehrđajućeg čelika tipa 316 koji je poznat po odličnim karakteristikama zavarivanja i izrazitoj otpornosti na koroziju. Različiti izvori daju različite podatke o količini materijala koja je iskorištena za izradu mosta, ali slažu se da je potrošeno oko 6000 radnih sati u šest mjeseci. Slika govori tisuću riječi.

Henderson Waves

henderson_1

Najviši pješački most u Singapuru dio je 9-kilometarskog lanca zelenila koji se  proteže kroz tri velika parka, Mount Faber, Telok Blangah Hill Park i Kent Ridge Park. Ovaj jedinstveni most dugačak je 274 metra i nalazi se na 36 metara visine. Valovitog je oblika i izrađen je od zakrivljenih čeličnih rebara koja funkcioniraju kao zakloni od vremenskih nepogoda ili radoznalih pogleda. U zaklonima su postavljene sjedalice. Pod je popločan letvicama od žutog balau drveta, koje raste u jugoistočnoj Aziji, a na njima je naznačena visina pojedinih točaka mosta. Most je preko noći osvjetljen popularnim LED svjetiljkama koje mu daju potpuno novu dimenziju i drugačiji izgled.

Passerelle Paul Couturier

pasarelle

Izgrađen je 1853. godine. Dugačak je 87 metara i premošćuje rijeku Saone u Lyonu u Francuskoj. Sve do uništenja u Drugom svjetskom ratu (1944.) nosio je ime Saint George. Nakon rekonstrukcije 2001. (kada je izgrađen kao identična replika originalnog mosta), nazvan je po Paulu Coutirieru, svećeniku koji je dao veliki  doprinos ekumenizmu i vjerskoj toleranciji.

Esplanade Riel

esplanaderiel

Most preko Crvene rijeke u Kanadi izgrađen je 2003. prema projektu Colina  Douglasa Stewarta i Etienne Goboury. Otvoren je u ljeto 2004. kad mu je dodijeljena nagrada Vancouverskog regionalnog građevinskog udruženja. S mosta se pruža spektakularan pogled, a na sredini je smješten restoran lokalnog lanca.

Courtesy Walkway

courtesy

Pješački most preko rijeke Hudson u New Yorku i službeno je najduži pješački most  na svijetu. Dugačak je oko 2 kilometra. Nastao je prenamjenom i uređenjem starog   željezničkog mosta, Poughkeepsie Railroad Bridge. Poughkeepsie je otvoren 1888. i smatran je tehnološki čudom tadašnje arhitekture i građevine. Nakon što je 1974. teško oštećen u požaru, ostao je trajno zatvoren do preuređenja u pješački most. Preuređenje mosta počeli su planirati volonteri neprofitnih organizacija 1992., a gotovo dva desetljeća kasnije ideja je provedena u djelo. Renovacija 212 metara visokog mosta koštala je gotovo 40 milijuna dolara, a investitori očekuju da će most, zbog zadivljujućeg pogleda na Hudson i grad, privući mnoštvo turista iz svih dijelova svijeta.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17