peleti1

Iako postoje različite vrste peleta i briketa, prvenstveno se prilikom korištenja ovih pojmova misli na drvene brikete i pelete. I briketi i peleti su po svom sastavu isti-mljeveno drvo, ali postoji ogromna razlika u njihovoj veličini. Iako veličine peleta, odnosno brikete variraju, kako o ovoj temi u većini zemalja ne postoje propisane norme i zakoni, može se smatrati da su peleti malih dimenzija, te ih na desetke može stati u vaš dlan.

Briketi su već poprilično veliki i ima ih različitih dimenzija oblika i veličina, od dimenzija da jedan može stati u dlan do veličina poveće cjepanice a i većih. Kao što je već i navedeno, peleti su u suštini mljeveno i sprešano drvo. U njima gotovo da i nema vlage, do oko 10 posto maksimalno, koja je potrebna kako bi peleti zadržali svoj oblik, odnosno da se ne bi raspadali na piljevinu. Drvna masa koja se koristi za njihovu izradu vrlo često je otpadna masa iz drvne industrije, iako postoji sve više pogona koji pretvaraju „svježe“ drvo u pelete, što pokazuje sve veću financijsku isplativost ovog goriva.
I u Hrvatskoj postoje proizvođači koji „svježe“ drvo pretvaraju u drvene pelete. Peleti se obično pakiraju u standardizirane vreće, od npr. 15 kg, postoje i vreće sa pakiranjima od 100 kg i više. Iako svaki proizvođač na svojoj vreći navodi uz dimenzije i ogrjevnu vrijednost, po MJ/kg, prema njemačkom standardu vezanom za pelete i brikete,DIN 51731, toplinska vrijednost peleta kreće se između 17,5 i 19,5 MJ/kg, odnosno, dvije kile peleta zamjenjuju jednu litru loživog ulja.
Drvo koje se koristi za izradu peleta varira, tako da neki proizvođači koriste hrast i jasen, grab, topolu i lipu, drugi koriste jelu i smreku. Kako tržište ovim energentom u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji, većina proizvođača u Hrvatskoj svoj proizvod izvoze na europsko tržište, posebice na tržišta Italije i Austrije, koje su nam i zemljopisno vrlo blizu, te su troškovi transporta po toni niski. Kako tržište ovih zemalja traži ujednačenu kvalitetu, tako su proizvođači dužni poštivati neku od normi koja je na snazi u toj zemlji te proizvoditi pelete, odnosno brikete koji su po ogrjevnoj vrijednosti i dimenzijama traženi u toj zemlji. 
Mogu li ja koristiti brikete i pelete u svojoj kući?
Velika prednost peleta obzirom na drvene cjepanice je njihova jednostavnost upotrebe i količina posla povezana s njima. Peći na pelete gotovo uvijek imaju automatski sistem ubacivanja istih, što znači da je dovoljno samo povremeno napuniti spremnik za pelete, te će automatika ovisno o potrošnji topline u kući regulirati ubacivanje peleta u peć. Također, kako peleti, kako je već navedeno, dolaze pakirani u vrećama, njihovo skladištenje ne predstavlja mnogo posla i ne traži mnogo prostora. Peleti su također izuzetno pogodni za staračka domaćinstva kako ne zahtijevaju fizički napor u svojoj pripremi, te za razliku od drvenih cjepanica iza njih ostaje izuzetno malo pepela. 
Nakon sezone grijanja u Vašem podrumu ili šupi neće ostati hrpa drvnog otpada koje će trebati počistiti, te također, ne morate gomilati više drveta nego što Vam je potrebno kako biste bili sigurni da Vam ga zbog hladne zime neće nedostajati. Iako danas kod nas pelete još uvijek ne prodaju uz kruh i mlijeko, kao što je to sve češći slučaj sa npr. drvenim ugljenom u sezoni roštilja, oni malo po malo i bez puno buke osvajaju naše tržište te postoji mogućnost kupovine u pojedinim većim trgovačkim centrima specijaliziranima za kuću i dom te ga je moguće naručiti čak i preko interneta. 
Investicija
Ukoliko se grijete na centralno grijanje, jedina investicija je za opremu u kotlovnici, tj. kotao i popratnu opremu te za troškove montaže. Cijena ovih sustava varira ovisno o snazi, količini automatske regulacije i popratne opreme te je teško dati paušalnu procjenu isplativosti. Svaki projekt je priča za sebe i isplativost zamjene kotlovnice uvelike ovisi o potrošnji korisnika, vrsti goriva koju koristi te o rastu cijena tog energenta u budućnosti. U sljedećim mjesecima pokušati ćemo dati precizniji odgovor o isplativosti ulaganja zamjenom kotlovnice za pojedinu vrstu goriva (plin, loživo ulje , drvne cjepanice) kotlovnicom na pelete.

Izvor: Zelena Energija

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17