slama5Prirodni materijali sve više ponovno zaokupljaju pažnju (ekološki osviještenih) graditelja. Jedan od njih je i slama koju odlikuju brojna izuzetna svojstva koja pogoduju ugodnom življenju u prirodnom ambijentu.

Slama je prirodni materijal, odnosno poljoprivredni nusprodukt, a kako se uglavnom koristi za podlaganje stoke u štalama, moguće ju je nabaviti po relativno niskoj cijeni. Slama ima izuzetna izolacijska, sli i statička svojstva. U kućama od slame zrak je daleko kvalitetniji nego li u kućama od suvremenih građevnih materijala, jer za razliku od betona zidovi od slame dišu. Zbog toga je zrak u njima svježiji, a uz to slama je prirodni materijal koji ne sadrži štetne tvari, primjerice poput formaldehida, koji isparava iz suvremenih građevnih materijala.

Bale slame omogućavaju izuzetnu zvučnu i toplinsku izolaciju. Slama je u balama prilično stiješnjena, čime je smanjuje propusnost zraka, a onaj u njoj djeluje kao izolator. Zbog ovakve strukture, u balama nema dovoljno kisika, pa se ne mogu zapaliti. Uz to, poželjno je slamnate zidove ožbukati, kako bi se slama zaštitila od vanjskih utjecaja, a time se opasnost od požara smanjuje na minimum. 

slama1

Za žbukanje slamnatih zidova najbolje je koristiti žbuku na bazi vapna, piše portal Uredi Dom. Osim što je ovakav način oblaganja zidova prirodniji i tradicionalniji, cementna žbuka stvorila bi sloj nepropusan za paru, koji bi spriječio isparavanje suvišne vodene pare iz unutrašnjosti kuće. Time bi se neutraliziralo osnovno svojstvo zbog kojeg se odlučujemo za slamu u građevinarstvu, a to su zidovi koji dišu.
Sukladno građevinskim propisima koeficijent toplinske provodljivosti ne smije prelaziti 0,35 W/m2K, dok se u Europskoj uniji teži ka tome da se taj koeficijent smanji na 0,25, a slama omogućava da on bude čak dvostruko manji i od toga!

Slama može poslužiti kao osnovni građevni element ili se može primjenjivati kao građevni materijal u kombinaciji s drvenim ili drugim (betonskim …) nosivim konstrukcijama. Ukoliko se slamom ispunjava prostor između noseće konstrukcije, mogućnosti su neograničene, a ovakav način gradnje prihvatljiv je čak i u gradnji višekatnica, pa i nebodera. Zidovi od balirane slame vrlo su izdržljivi, pa tako lako podnose statičko opterećenje konstrukcijom krova ili dodatne etaže. 
Stoga, pri gradnji vikendice, a oni hrabriji i prilikom gradnje stambenih objekata, s punom sigurnošću i ozbiljnošću trebaju razmotriti mogućnost gradnje tradicijskim, odnosno prirodnim materijalima, kao što su drvo, slama i kamen, jer oni će vam priuštiti ugodne i zdrave trenutke, pa i desetljeća u vašem domu!

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17