msuU petak 11. prosinca 2009. u 20.00 sati nova zgrada MSU-a, na Aveniji Dubrovnik broj 17, širom će otvoriti svoja vrata umjetnicima i gostima iz zemlje i svijeta, svim uzvanicima koji će prisustvovati svečanom otvorenju. Tom prigodom uzvanike i goste pozdravit će Božo Biškupić, ministar kulture i Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a. Muzej će otvoriti Jadranka Kosor, predsjednica Vlade i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.
Program svečanog otvorenja režira Krešimir Dolenčić, a među brojnim zbivanjima - ispred, iznad, unutar - prostora zgrade, izdvajamo: otvorenje instalacije "Tobogan" umjetnika svjetskoga glasa, Carstena Höllera; ispred južnog ulaza otvorenje instalacije poljskog umjetnika Miroslawa Balke "Oči pročišćenja"; na krovnoj terasi otvorenje instalacije "Umjetnik pri radu" Dalibora Martinisa; na krovu otvorenje instalacije "Bojno polje" Antuna Božičevića; instalacije "Alkemijski poliptih" Silvija Vujičića u muzejskom dućanu; u multimedijalnoj dvorani projekcija filma o izgradi MSU-a u produkciji HTV-a. Istodobno će na mnogim mjestima svirati poznati glazbenici i glazbene skupine.

Naravno, u središtu pozornosti svih bit će prvi stalni postav nazvan Zbirke u pokretu,  autori kojeg su naši kostosi Nada Beroš i Tihomir Milovac. Druga velika izložba koja intrigira su Akvizicije 2004-2009. Posjetitelje očekuje i izložba Muzej prije Muzeja, izbor fotografija Jasenka Rasola koji je svojim objektivnom pratio nastanak muzejske zgrade. Obje izložbe kustoski potpisuje Snježana Pintarić.

Sva događanja bit će popraćena projekcijama video-mapinga na zgradi muzeja, dok će se na ekranu na zapadnoj fasadi moći pratiti zbivanja u unutrašnjosti.

Tako će se još jedan datum u prosincu upisati zlatnim slovima u povijest Muzeja. Naime, utemeljen je 7. prosinca 1954. Odmah je postao referentno mjesto na kulturnoj karti grada, a ubrzo i Europe, pa i šire. Želja za proširenjem Muzeja suvremene umjetnosti postoji još od šezdesetih godina ponajprije radi nacionalnog i međunarodnog značenja zbirki koje su se čuvale u neprikladnim uvjetima i nisu u cijelosti bile dostupne javnosti. No, da skratimo priču: na međunarodnom natječaju 1999. pobijedio je projekt arhitekta Igora Franića. Gradnja zgrade počela je 2003, a zajednički su je financirali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Novi dom Muzeja najveća je investicija u kulturi nakon osamostaljenja Hrvatske.

Ima još toga po čemu je naš novi dom najveći ili pak prvi. Eto na primjer, najveća je kulturna ustanova i prva te vrste u Novom Zagrebu: ukupna površina je 14.500 četvornih metara, od toga je 5.000 namijenjeno za izlaganje. Stoga će se svojim raznovrsnim programom nametnuti kao novo zagrebačko kulturno središte, štoviše nadamo se kako će Muzej postati dnevni boravak Zagrepčana, mjesto obiteljskih okupljanja, zabave i stjecanja novih spoznaja.

Program otvorenje nove zgrade zapravo će se odvijati tri dana. Prvo će 10. prosinca 2009. novi Muzej razgledati novinari, ljudi iz struke i turizma, potom će se 11. prosinca pred pozvanim uzvanicima i gostima dogoditi sam službeni čin otvorenja, a onda je od 12. prosinca MSU otvoren za svekoliku javnost. Tijekom ta tri dana odvijat će se brojni popratni programi kojima ćemo ne samo posjetitelje nego i slučajne prolaznike i namjernike mamiti da zavire dalje i dublje. Pridružite se!

Više obavijesti na www.msu.hr

Za dodatne informacije: Jadranka Pintarić, PR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Izvor: www.msu.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17