igh_holdingIz Holdinga je stiglo priopćenje u kojem se navodi da su u četvrtak pola sata prije IGH raskinuli ugovor o kupoprodaji zemljišta Zagrepčanke, te da zadržavaju uplaćene kamate i jamstva koji iznose oko 4,7 mil. Eura.
Nakon što je Institut IGH u srijedu na Zagrebačkoj burzi objavio da odustaje od kupnje zemljišta Zagrepčanke od Zagrebačkog holdinga i to zbog pravno-imovinskih sporova vezanih za tu nekretninu, u četvrtak poslijepodne o raskidu ugovora o kupoprodaji oglasio se i prodavatelj.

Iz Zagrebačkog holdinga poslali su priopćenje iz kojeg je jasno da su se požurili da formalnim raskidom ugovora o kupoprodaji preduhitre Institut IGH. Iako razlog nije jasno naveden, u priopćenju se navodi da je "radi sprečavanja daljnje štete koju trpi", Zagrebački holding u četvrtak u 12.25 sati raskinuo Ugovor o kupoprodaji i Dodatak Ugovoru o kupoprodaji Zagrepčanke. U nastavku se kaže da pismena izjava o odustajanju od pravnog posla kupoprodaje, koju je Institut IGH dostavio Holdingu danas u 13.50 sati "ne izaziva pravne učinke" jer je zaprimljena nakon što je Zagrebački holding već raskinuo ugovor.

Dalje se navodi da će ZG holding zadržati uplaćene im kamate i jamstva za zemljište Zagrepčanke, što je vjerojatno i bio razlog zbog kojeg su preduhitrili nesuđenog kupca u raskidu ugovora odnosno obavijesti o tome.

Kamate i jamstva koje su ostale holdingu nakon propale transakcije iznose oko 4,7 milijuna eura. Ugovorena cijena zemljišta koju je trebao isplatiti IGH do 5.prosinca je 45,6 milijuna eura.

Zagrebački holding priopćenje o raskidu odnosa s prijašnjim poslovnim partnerom zaključuje tvrdnjom kako je ispunio sve svoje ugovorne obveze prema Institutu IGH, koji je navedenu nekretninu kupio po principu „viđeno-kupljeno“, a nakon što je upoznat sa zemljišno-knjižnim stanjem nekretnine.

Inače, u intervjuu mjesečniku Banka (rujan 2009.) Ivo Čović, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga govoreći o zemljištu Zagrepčanke izjavio je: "Riječ je o značajnom priljevu oko 300 mil. kuna čiji bi izostanak prouzročio dosta problema i IGH-u i Holdingu".


Izvor: Bankamagazin

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17