Gradnja-zagrebackog-nebodera-od-123-metra-kada-banke-daju-kredit_article_fullDamir Farkaš, direktor i suvlasnik Consultants grupe, kazao je za Business.hr kako bi gradnja mogla početi iduće godine.
"Preduvjet je da se stabilizira situacija na financijskom tržištu. Vremena su teška za investitore, a mi želimo da taj objekt uistinu bude nešto posebno", ističe Farkaš.

Kolika je točna vrijednost investicije Consultants grupe, koja se sigurno mjeri u desecima milijuna eura, Damir Farkaš ipak nije želio precizirati, kazavši samo "kako je projekt još u ranoj fazi". Idejno rješenje Nebodera 123 još je 2006. godine napravio arhitektonski studio 3LHD. Consultantsov poslovni objekt trebao bi imati 38 etaža (pet podzemnih i 33 nadzemne) i ukupno 48.347 četvornih metara bruto površine. Na vrhu nebodera zamišljeni su vidikovac i helidrom.
Kada je osmišljen, govorilo se da bi Consultantsov toranj trebao biti najviši u Zagrebu i Hrvatskoj. Međutim, u međuvremenu je počela realizacija, barem na papiru, još dvaju viših nebodera: Crnog monolita poduzetnika Ivana Čalića, visokog 160 metara i sa 40 katova te Zagreb Gatea od 50 katova istočno od City Centra One u Gospodskoj ulici, a namjeravao ga je graditi kontroverzni splitski poduzetnik Josip Komar.
Ipak, zbog gospodarske krize u glavnom gradu Hrvatske nije još počela gradnje ni jednog od najavljenih petnaestak nebodera jer svi investitori čekaju oporavak tržišta i povoljnije mogućnosti kreditiranja. Samo je norveška grupacija Verdispar najavila gradnju sedam nebodera zapadno od remetinečkog rotora, uza Savu, ali tek su dva u postupku ishođenja lokacijske dozvole, a ostali su na čekanju.



Izvor: Business.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17