stanCijene stanova unatoč krizi još uvijek značajno ne padaju, ali zamjetno je da su u trogodišnjem razdoblju kvadrati jeftiniji i za 300 eura, kaže se u istraživanju Crozille.
Zamjetan pad cijene metra kvadratnog stana na mjesečnoj razini bilježi jedino Osijek gdje je zabilježena cijena iznosila  1181 euro, što u odnosu na listopad predstavlja pad od 4,6 posto. Ostali gradovi, uključujući i najdinamičnije zagrebačko tržište,  bilježe stagnaciju ili tek blagi pad cijena.
TABLICA_NEKRETNINA-1
Nižu cijenu od 0,7 posto ovaj mjesec zabilježila je Pula gdje prosječna cijena metra kvadratnog iznosi 1484 eura. Pad od 0,3 posto tijekom studenog zabilježili su Rijeka i Split. Želite li kupiti stan u Rijeci za stambeni kvadrat potrebno je izdvojiti 1774 eura, dok cijena istog u Splitu košta 2161 euro.
Zadar bilježi pad od 0,8 posto što znači da je cijena metra kvadratnog s 1753 eura tijekom studenog  pala na 1738 eura.  Glavni grad Hrvatske ovaj mjesec bilježi tek blagu promjenu u cijeni, pad od 0,1 posto te cijena metra kvadratnog iznosi 1917 eura. Dubrovnik je za isti postotak u blagom rastu te cijena metra kvadratnog iznosi 3277 eura.
Usporedivši trenutačnu prosječnu cijenu stambenog kvadrata u Zagrebu s cijenama prošlih godina možemo tvrditi kako je cijena najniža u proteklih nekoliko godina.  Cijena metra kvadratnog stana u odnosu na isto vrijeme prošle godine niža je za 1,6 posto, a u odnosu na 2007. godinu, kada je prodaja bila znatno veća,  pad cijene iznosi 6,5 posto ili 153 eura po metru kvadratnom.
TABLICA_NEKRETNINE
Značajnije promjene u cijeni bilježi Split gdje je kvadrat, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, jeftiniji za 522 eura što u postotcima predstavlja pad od gotovo 20 posto (točno 19,4 %). Godišnji pad cijene od 10,3 posto zabilježen je u Osijeku gdje cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosi  1181 euro.  Stambeni kvadrat je dosta sporo, ali ipak primjetno gubio na cijeni te je metar kvadratni stana u većini gradova Hrvatske znatno jeftiniji nego proteklih godina. Jedina prepreka kupnji stanova svakako su nepogodne kamate, nesigurnost za vlastiti posao te neizvjesnost od mogućeg produbljivanja ekonomske krize.


Izvor: www.seebiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17