burza_064BGrađevinske dionice uvjerljivo su najveći gubitnici studenoga. Potvrdio je to i jučerašnji dan kad su baš sva izdanja iz ovoga sektora pala daleko oštrije od prosjeka tržišta. Tada se i nije znalo ono što je SEEbiz od hrvatskih medija sinoć prvi objavio, a to je da su Konstruktor i Hidroelektra najvjerojatnije izgubiliu utrku za gradnju dvije dionice na Koridoru 10 u Srbiji. Pad je većinom bio refleks investitora na uhićenja u HAC-u i spekulacije da će pipci istrage doći i do nekih građevinara koji su najčešći izvođači radova na dionicama domaćih autocesta. Tu je i slučaj svemogućeg profesora Tipurića i njegovih poslova s Dalekovodom koji su također meta istrage USKOK-a i DORH-a.
Iako je nema niti u jednoj od ovih priča, Ingra je doživjelo pravu katastrofu spustivši se 4,3 posto, na 40,75 kuna, i time nastavila negativnu seriju i osmi dan uzastopno. Najniža je to cijena u više od tri mjeseca, a dionice su u studenome izgubile petinu vrijednosti. Studeni je loš i za Dalekovod koji se jučer srušio 3,9 posto, na 336,5 kuna, najniže od kraja srpnja. Ovdje negativna serija traje tri dana, i općenito to je jedino građevinsko izdanje koje je i u studenome uspjelo tamo početko mjeseca nanizati tri uzastopna pozitivna dana. Ipak, u studenome je tržišna kapitalizacija potonula 15,9 posto.
Institut IGH prekjučer je imao samo kratkorajni predah, da bi se jučer ponovno testirala razina sasvim blizu 3.000 kuna. Kraj trgovine ipak je donio malo olakšanja, i podizanje cijene na 3.110 kuna što je bilo dovoljno za dnevni pad od "samo" 1,3 posto. Gledajući od početka mjeseda, najveći je ubitnik Viadukt koji je jučerašnjim padom od 5 posto spušten na 321 kunu. Od početka mjeseca nestalo je čak 23,6 posto tržišne kapitalizacije. Cijena je na najnižoj razini od kraja srpnja. Drugi najveći gubitnik sektora svakako je Tehnika koja je potonućem od 4,2 posto pala na 1.500 kuna, najniže od početka srpnja. Razine prometa tu su daleko niže nego kod gore spomenutih izdanja, ali je loša vijest što u trencuima najveće rasprodaje promet izgleda najsolidinije. Od početka mjeseca dionice su srezane 19,6 posto.
Sasvim izvan fokusa su dionice Hidroelektre niskogradnje, vjerojatno najvćeg gubitnika zog zaostaja u domaćoj cestogradnji. Maksimalni promet u studenome iznosio je 143 tisuće kuna, a prosječni se promet spustio ispod 100 tisuća kuna. Tržišna kapitalizacija potonula je u studenome gotovo 20 posto, na jučer zaključnih 233 kune (najniže u četiri mjeseca).
Prava panika koju je jučer izazvao Dubai World nastavljena je na europskim tržištima i jutros. Futuresi na Dow Jones Euro Stoxx 50 potonuli su 2,2 posto. Londnonski FTSE 100 mogao bi pasti 64 boda, predviđa Cantor Index. Analitičari strahuju kako slučaj Dubaija pokazuje da vladini paketi poticaji za spas globalnog gospodarstva jednotavno neće biti dovoljni. Zato većina predviđa povećanu volatilnost dioničkih tržišta širom svijeta. Na najvećoj su meti prodaje jučer i jutros bile, očekivano, financijske dionice. Dow Jones Stoxx600 mogao bi imati najveći tjedni pad u sedam mjeseci. Dakle, i CROBEX će šesti tjedan uzastopno zaključiti u crvenom.


Izvor: www.seebiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17