sunceBudući da je korištenje solarne energije u Njemačkoj poraslo za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, nacionalni solarni resursi postigli su fenomenalnih 14.7 TWh proizvodnje u prvih šest mjeseci 2012. godine. Radi se o zadovoljenju čak 4.5 posto njemačkih energetskih potreba.

U 2011. godini, njemački fotonaponski sektor proizveo je 19 Twh električne energije u cijeloj godini, dok je u prvih šest mjeseci 2011. godine proizvedeno tek 5 Twh. Za ogroman skok u proizvodnji prvenstveno je zaslužna stalna i svakim danom sve veća instalacija fotonaponskih sustava širom zemlje.

Tako su u samo četiri mjeseca Nijemci instalirali novih 73.756 fotonaponskih sustava širom zemlje, a novi niču svakog tjedna. Ukupna snaga novih sustava iznosi 2.328 MW. Njemački stambeni i poslovni sektor već sada raspolažu sa 1.2 milijuna aktivnih fotonaponskih elektrana koje su instalirane u proteklih nekoliko godina.

U 2012. Njemačka će dostići ukupno 28 GW instalirane snage iz fotonaponskih sustava te i dalje ostati predvodnik u razvoju čiste energije. Zahvaljujući Njemačkoj, solarna energija će postati treći obnovljivi izvor energije, a ukoliko i druge zemlje odluče slijediti njemački primjer, ubrzo bi čak mogla i preteći energiju vjetra i bioplin.

Izvor: Energis.ba

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17