fotovoltaik2Cijenjeni američki list New York Times piše kako se između SAD-a i Kine sprema trgovinski rat zbog solarne energije.

Nakon što je američko ministarstvo trgovine otvorilo istragu oko navodnih damping solarnih ploča koje stižu iz Kine, Kinezi su optužili Bijelu kuću da komercijalnu pritužbu pretvara u političku farsu koja se priređuje „zbog nadolazećih izbora“.

Solarne ploče bolna su točka Washingtonu. Kompanija Solindra, koja je proizvodila solarne ploče, i u koju je uloženo preko 500 milijuna dolara saveznog kredita ljetos je bankrotirala. Pored toga, kineski proizvođači solarnih panela razvijaju se mnogo brže od američkih u i posljednjih pet godina udvostručili su svoj udio na američkom tržištu. Američki proizvođači koji su i zatržili istragu zahtjevaju da se na kineske panele uvede carinska stopa veća od 100 posto.

Ako znamo da je Kina veleprodajne cijene solarnih panela od 2008. spustila uspjela spustiti više od duplo i da ta zemlja izvozi 95 posto proizvedenih panela, ovaj slučaj mogao bi postati jedna od najintenzivnijih političko – trgovinskih kriza u posljednje vrijeme.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17