Euro_tegleOpćina Konavle među prvima je u Hrvatskoj provela projekt obnovljivih izvora energije, odnosno ugradnje solarnih kolektora za građane, a uskoro bi mogli biti ugrađeni i fotonaponski susutavi, koji ne samo da omogućuju uštedu na električnoj energiji, nego čak i zaradu s obzirom na to da kućanstva proizvedenu struju mogu prodavati HEP-u , piše Slobodna Dalmacija.

- Fotonaponski sustav izravno pretvara sunčevu energiju u struju po principu fotoelektirčnog efekta – ističe Dinka Vragolov, direktorica Agencije za energetiku i informacijske tehnologije Energit, dodavši kako njihova studija pokazuje kako sustav koji bi proizvodio 9.8 kWh energije građane košta 260 000 do 270 000 kuna. Zakon je odredio da cijena tako proizvodene električne energije iznoso 3,89 kn/kWh, a dnevna proizvodnja ovisi o broju sunčanih sati.

 - Da bi se što efikasnije iskoristila sunčana energija, solarni su fotonaponski paneli rotirajući i prate dnevno kretanje Sunca – dodaje Vragolov, napominjući kako se takva investicija isplati nakon pet do šest godina, nakon čega ljudi mogu nastaviti prodavati HEP-u struju i koristiti je posve besplatno za svoje potrebe. 

Pritom su najrašireniji solarni sustavi za pripremu tople vode koji osiguravaju znatne uštede struje ili plina te mogu uštedjeti i do 4500 kuna godišnje, navodi se u priopćenju iz Općine Konavle. Inače, solarni kolektori, odnosno sustavi za toplu vodu, već su ugrađeni u 70-ak kućanstava u Konavlima, što je financirala Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske te Fond za zaštitu okoliša, piše portal Oko.

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17