solarpanel1Uvidom na nedavno osvježene informacija na stranicama HROTE-a, može se uočiti da su potpisani ugovori o otkupu električne energije za točno 992,36 kW fotonaponskih elektrana, čime je praktički ispunjena kvota za poticanje tog izvora energije koja je određena Pravilnikom o OIEiKPP.
Ostaje samo vidjeti, piše portal Obnovljivi.com tko će još uspjeti iskoristiti preostalih 7,64 kW. Pri tome je cijeli postupak ishođenja statusa povlaštenog proizvođača i samim time stjecanja prava na otkupnu cijenu dobilo 148,4 kW projekata, dok ih 843,96 kW još čeka na tu privilegiju, a neki čak i na izgradnju - kao recimo SE Orahovica, pojedinačno najveća fotonaponska elektrana predviđene instalirane snage 500 kW.
Projekti su gotovo svi integrirani u građevine i malih su pojedinačnih snaga. Unatoč najavama iz MINGORP-a koje datiraju od prije godinu, pa čak i godinu i pol dana da će se kvota za fotonaponske sustave povećati, od toga ni sada još nema ništa, a interes za ugradnju ovakvih sustava na škole, bolnice, privatne kuće, i druge građevine ima sve više.Što znači da su građani i poduzetnici prepoznali značaj i potrebu za iskorištavanjem ovoga izvora energije.
Nadamo se da će se najave iz Ministarstva konačno uskoro ispuniti i da ćemo vidjeti sve više fotonaponskih sustava na krovovima.
Za sve vas koji želite graditi i razvijati svoje projekte i dalje, dok se čekaju novi zakonski paketi iz Ministarstva - preostaje vam jedino da potpišete peticiju OVDJE.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17