solarpanel2Na tržištu fotonaponskih panela uskoro bi moglo doći do smjene na vrhu. Prema posljednjim analizama SolarPlaza Italija bi mogla preuzeti vodeće mjesto do Njemačke.

Već u prvoj polovici 2010. talijansko je tržište bilo tri puta veće od njemačkog, a s novim instalacijama Italija bi u 2011. zaista mogla postati vodeća zemlja na spomenutom tržištu.

U 2010. Njemačka je imala 8 GW instaliranih novih sustava i to ju je postavilo na vrh ljestvice. Otada je Njemačka smanjila poticaje za ugradnju fotonapona za čak 13 posto, a tržište se smanjilo za čak 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući prijašnjim projektima, Njemačka je još uvijek vodeća zemlja po ukupnom kapacitetu fotonaponskih sustava, ali Italija, prema SolarPlaza, ima priliku sjesti na vrh ljestvice ove godine.

S popisa 10 zemalja s najvećim kapacitetom fotonaponskih sustava ispala je Češka, a SolarPlaza očekuje da će na njeg uskoro ući Japan, koji bi se nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi mogao okrenuti obnovljivim izvorima energije.

Posljednje tri godine cijene fotonapona pale su za oko 60 posto pa bi sunčane zemlje poput Indije, Kine, SAD-a i bliskoistočnih zemlja uskoro mogle početi maksimalno iskorištavati sunčevu energiju. Osim toga razvija se nekoliko novih tržišta poput Izraela, Kanade i Filipina, a i Kina je uvela poticajne programe za korištenje fotonaponskih sustava.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17