42-21127458SAD želi smanjenje emisije štetnih plinova za 17 posto u odnosu na 2005., dok Kina želi smanjenje od 40 do 45 posto.

Bijela kuća je potvrdila da će američki predsjednik Barack Obama održati govor u Kopenhagenu 9. prosinca, na UN-ovu summitu o klimi. Gotovo istodobno Amerika i Kina objavile su planove o smanjenju emisije stakleničkih plinova do 2020. godine, s time da SAD želi smanjenje za 17 posto u odnosu na 2005. godinu, dok je Kina priopćila da će za 40 do 45 posto smanjiti emisiju štetnih plinova u odnosu na 2005.
To su ujedno i pregovaračke pozicije dviju svjetskih velesila uoči skupa u Kopenhagenu, a reakcije koje će slijediti sljedećih dana pokazat će koliko su one ispod ili iznad očekivanja.
Kada je riječ o Kinezima, poručuju da je to »dobrovoljna mjera kineske vlade koja se temelji na specifičnim uvjetima u zemlji i značajan doprinos svjetskim naporima da se spriječe klimatske promjene«.
S druge strane, priopćenja iz Bijele kuće ukazuju da Amerika očekuje veliki doprinos i drugih zemalja, uključujući i Kinu, za donošenje mjera koje bi ublažile klimatske promjene. Amerika ipak još uvijek nema potpunu podršku sadašnjim prijedlozima, jer u Senatu nedostaje puna potpora za prijedlog zakona o klimi.
»Taj privremeni cilj je u skladu s aktualnim zakonskim mjerama koje su u proceduri u oba doma Kongresa, te pokazuje značajan doprinos rješavanju problema koji je SAD predugo zanemarivao«, stoji u priopćenju Bijele kuće, uz naglasak da američki predsjednik usko surađuje s Kongresom kako bi zakoni bili što prije doneseni.
Da se Amerika na velika vrata vraća u aktivnosti Ujedinjenih naroda, pokazuje i Obamina odluka da predsjeda sjednicom Vijeća sigurnosti u rujnu - čime je bio i prvi američki predsjednik koji je to učinio - a odluka da ode u Kopenhagen na godišnju konferenciju UN-a je i prvo sudjelovanje američkog predsjednika, poslije 1992. kada je George Bush stariji bio na konferenciji u Rio de Janieru.
Od sudjelovanja Baracka Obame u Kopenhagenu mnogo se očekuje, prije svega da se založi za usvajanje obvezujućeg međunarodnog sporazuma koji bi obrise dobio u Kopenhagenu, a bio dovršen u drugoj polovini 2010. godine. »To bi mogla biti velika globalna prekretnica s velikim odjecima u SAD-u«, riječi su predsjednika senatskog odbora za vanjsku politiku senatora Johna Kerryja. »Prvi je put jedna američka administracija predložila cilj za ograničenje emisije, a kada predsjednik Obama dođe u Kopenhagen, on će naglasiti da je SAD u tome kako bi se pobijedilo. Tom se objavom riječi podudaraju s djelima«, tvrdi Kerry.

 

 

Izvor: Vjesnik

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17