strujnisatRegulatorna komisija za energetiku Republike Srpske u susjednoj BiH konačno je, nakon dugog čekanja, napravila nacrt dokumenata kojima se propisuje otkupna cijena za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.
Pojedini ulagači su ovaj dokument ocijenili stimulativnim, piše portal Energis.ba. Investitori u elektroenergetski sektor su nedostatak pravnog okvira kojim se reguliraju premije i poticaji za obnovljive izvore energije navodili kao glavni razlog neuspješne izgradnje malih hidroelektrana u Republici Srpskoj, a koje imaju koncesije.
Republika Srpska je u cijeloj regiji imala najnižu otkupnu cijenu za obnovljive izvore energije, te je negativno djelovalo na investitore u male hidroelektrane koji su zbog te niske cijene čak proizvodili i gubitke. Otkupna cijena dosada je bila 6,6 feninga po kWh, a nova za male hidroelektrane do 10 MW bi trebala biti 11,8 do 14,6 pfeninga po kWh. Za vjetroelektrane bi pak otkupna cijena trebala bit 17,1 pfeninga, za solarne elektrane 57,9, za biomasu 13,6 do 14,9, a za bioplin 14,6 pfeninga.  

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17