vjetroturbina1Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak je usvojila odluku o dodjeli koncesije Elektroprivredi BiG (EPBiH) za korištenje građevinskog zemljišta na Podveležju.

Time je EPBiH dobila nužne preduvjete za gradnju vjetroparka Podveležje, prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini. Ukupna snaga predviđenih 16 vjetrogeneratora bit će 46 MW.

- Elektroprivreda BiH je već pripremila svu neophodnu dokumentaciju, rađenu na osnovu mjerenja snage vjetra na ovom području, pa sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo do septembra ove godine imati dva vjetroagregata, snage od po dva MW, priključena na našu mrežu. Druga faza realizacije ovog projekta počinje 2012. godine kada će se izgraditi preostalih 14 vjetroagregata, pojedinačne snage od dva do tri MW. Ova odluka Vlade HNK-a bila nam je neophodna jer nam omogućava korištenje sredstava iz SEEWIND projekta, odnosno sredstava Evropske komisije od 715.000 eura - izjavio je Amer Jerlagić, direktor EPBiH, za portal Energis.ba.

Naglasio je i kako će projekt vrijedan 125 milijuna konvertibilnih maraka biti izveden u skladu s politikom tvrtke, odnosno da će svi poslovi koje domaće tvrtke mogu izvesti biti povjeren njima. Na taj način će se zaposliti lokalna građevinska operativa, metalna industrija i transportni kapaciteti.

- Istovremeno, izgradnjom vjetroparka, značajno će se poboljšati i standard življenja na poprilično nepristupačnom platou Podveležja jer smo u obavezi izgraditi određenu infrastrukturnu mrežu i neke, za stanovništvo ovog područja, neophodne objekte - rekao je Jerlagić.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17