euro2_wikiPrema izvorima vodećih tvrtki koje su se udružile zbog promoviranja europskog vodstva u razvoju pametnih mreža (smart grids), one mogu Europskoj Uniji uštediti 52 milijarde Eura godišnje.

Značajne uštede će nastati od smanjenja gubitaka u distributivnoj električnoj mreži kroz automatizaciju i poticanje potrošača na smanjenje potrošnje energije s inteligentnim mjerilima koje pružaju preciznije i pravodobne informacije, piše portal Energis.ba.

Korisnici će također biti u mogućnosti smanjiti razinu napona sustava i učine očitavanja suvišnima. Nakon oduzimanja potrebnih troškova, kao što su instalacija pametnih mjerila i novi softver, neto korist za EU će i dalje biti 31 milijarda Eura godišnje.

Rješenja s pametnim mjerilima će omogućiti uvođenje vremenskih tarifa i pružiti potrošačima informacije o električnoj energiji u realnom vremenu. No, instaliranje opreme u svako domaćinstvo neće biti od koristi, ukoliko potrošači ne dobiju odgovarajuće informacije o tome kako ih iskoristiti.

Europa trenutno troši milijarde Eura na razvoju tehnologija koje zahtijevaju pametne mreže, vjetro i solarne energije, električna vozila i termalne pumpe. No, u usporedbi napora financiranja i standardizacija, malo se pažnje posvećuje razvoju programa koji će smanjiti potrošnju energije na mjestu potrošnje.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17