zemlja_goriNa konferenciji Enviro Cities 2010. koja se krajem studenog održala u Dubaiju, objaljeno je da će u toj državi biti uveden novi propis o ostakljivanju fasada, a sve kako bi se poboljšala energetska efikasnost.

Iako je prvotno bilo planirano da će propis stupiti na snagu već za godinu dana, njegovo provođenje odgođeno je do 2014. godine, ali vlasti Dubija pobrinut će se da se sve nove zgrade pridržavaju tog propisa i prije 2014.

- Iduće tri godine su probno razdoblje u kojem ćemo saznati imamo li dovoljno materijala ili će propis negativno utjecati na tržište – rekla je Eisa Al Maidour na konferenciji.

Prema novom propisu, staklo ne bi smjelo pokrivati više od 60 posto površine fasade, a ako ga ima više, ono mora biti zaštićeno od sunca kako bi se smanjila potreba za rashlađivanjem prostora.

U Abu Dhabiju žele površinu stakla ograničiti na samo 30 posto ili prema parametrima potrošnje: fasada može biti u potpunosti staklena, ali zgrada ne smije trošiti više nego što bi trošila da ima 30 posto staklene površine.

Izgleda da su česte kritike zbog nemara prema potrošnji energije koje je Dubai posljednjih godina često dobivao, urodile plodom. Dubai namjerava uvesti i strožu regulativu u upravljanju vodama i otpadom.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17