Strabag_Logo"Tvrtke iz Hrvatske, ali i Bjelorusije, Kine i Indije ulaze na poljsko tržište s povremeno dampinškim cijenama i tako ga uništavaju", kažu u Strabagu. Hrvatske građevinske tvrtke prvi put su se našle u “istom košu” s tvrtkama iz Kine, Indije i Bjelorusije, ali nažalost u negativnom kontekstu koji je potencirao direktor Strabaga u Poljskoj. Pawel Antonik kao vodeći čovjek austrijskoga građevinskog diva u Poljskoj izjavio je kako bi tamošnji političari trebali ograničiti ulazak na tržište građevinskih tvrtki izvan EU, uključujući i Hrvatsku. Poljski poslovni dnevnik “Puls Biznesu” prenosi Antonikove izjave kako tvrtke iz “Kine, Bjelorusije, Hrvatske i Indije ne pomažu poljskom tržištu rada” te njegovu prognozu kako će takvi, koji nude najniže cijene, nestati s tržišta.

Iako spominje i Hrvate, ponajviše je nezadovoljstva usmjerio na kineske tvrtke koje nanose štetu tvrtkama i investitorima koji već niz godina posluju u Poljskoj. Poljska je vjerojatno i jedno od najvećih gradilišta u EU jer zajedno s Ukrajinom ulaže milijarde eura u infrastrukturu potrebnu za Europsko prvenstvo u nogometu 2012. godine. Strabag tu ima već ugovorenih poslova za oko 2 milijarde eura, a ove godine očekuje prihod od milijardu eura.

Strabag je niz godina prisutan u hrvatskoj cestogradnji i dosad nije imao javnih prigovora da je ograničen ili izguravan s tržišta. Kako piše Poslovni dnevnik, upravo zbog toga su upitali i Strabagovu centralu u Austriji, slažu li se s izjavama svoga poljskog direktora. I dobili potvrdan odgovor. "Tvrtke iz Hrvatske, ali i Bjelorusije, Kine i Indije ulaze na poljsko tržište s povremeno dampinškim cijenama i tako ga uništavaju. Strabag je sretan što ima već ugovorenih poslova za sljedeće dvije i pol godine”, potvrdila nam je glasnogovornica Strabaga Diana Klein.

Prema dostupnim izvorima, u Poljskoj od hrvatskih građevinara jedini podružnicu već pet godina ima Dalekovod, a odnedavno, ali još bezuspješno, za se poslove bori i Hidroelektra niskogradnja. Svi oni, uključujući i HGK, ne slažu se sa Strabagovim stavom te tvrde da hrvatske tvrtke nikada nisu išle s dampinškim cijenama.

Ističu i kako su izjave o ograničavanju ulaska na poljsko tržište tim neobičnije jer su upravo poljski građevinari u Njemačkoj i ostalim “starim” članicama EU zbog niske cijene rada išli s vrlo niskim ponudama i tako izgurali postojeće tvrtke s tržišta. “Nema govora o dampinškim cijenama u Poljskoj. Možemo samo protestirati protiv takvih izjava. Javljamo se na natječaje s realnim cijenama”, kaže za Poslovni direktor i suvlasnik Dalekovoda Luka Miličić. Iz Hidroelektre niskogradnje neslužbeno su odbacili Strabagove insinuacije. Kao primjer navode i nedavni natječaj za 16 kilometara obilaznice oko grada Zambrowe, na kojoj se i Hidroelektra natjecala. “Pobijedila je poljska podružnica njemačkog Bilfinger Bergera, a mi smo bili 40 posto skuplji. Drugoplasirani je bio 20 posto skuplji od najpovoljnije ponude, što ukazuje na dampinšku cijenu”, poručili su iz tvrtke. Oni će se i dalje nastaviti natjecati za poslove u Poljskoj, a izjave iz Strabaga samo tumače kao pokušaj zaštite svojih dosadašnjih pozicija.

Rudolf Rom, direktor HGK-ova sektora građevinarstva i komunalnoga gospodarstva, smatra da su izjave iz Strabaga o ograničavanju dolaska hrvatskih tvrtki neprimjerene, ali da ih treba gledati u kontekstu želje za zaštitom vlastitih pozicija. “Ne ide se s dampinškim cijenama jer nitko ne želi raditi s gubitkom. Naši građevinari su konkurentni jer imaju veliko znanje i iskustvo, a ujedno i jeftiniju radnu snagu nego zemlje EU”, kaže Rom.


Izvor: Banka magazin

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17