autocesta_wikiU slučaju da grčko-izraelski konzorcij ne ispuni rigorozne uvjete, o čemu već postoje neki nagovještaji, aktualni natječaj bi trebalo proglasiti završenim, odnosno - neuspjelim. U tom slučaju, a da bi se izbjeglo gubljenje vremena zbog raspisivanja novog natječaja, Skupština Crne Gore se može izravno izjasniti o novim ponudama. Treba li u toj činjenici tražiti razloge zašto se sve više govori o ponovnoj mogućnosti splitskog Konstruktora da taj posao ipak dobije?

Predstavnici kineskih državnih građevinskih tvrtki u suradnji s hrvatskim Konstruktorom pripremaju potpuno novu ponudu za gradnju autoputa Bar-Boljare, saznaje Portal Analitika iz izvora bliskih ovim tvrtkama u Splitu.

Hrvatski izvori Portala Analitike tvrde da će ponuda biti poslana Vladi, ukoliko grčko-izraelski konzorcij Aktor-Sikun ne bude na vrijeme dostavio jamstva za izgradnju dvije i pol dionice autoputa vrijedne 1,575 milijardi eura.

Cijeli posao oko financiranja autoputa bi, u tom slučaju, preuzela kineska Exim banka.

Naime, kineske državne tvrtke posluju u inozemstvu isključivo na temelju državnih sporazuma, a Kinezima novac ne bi trebal predstavljati nepremostiv problem budući da je u pitanju vrlo moćna, solventa, državna banka. Crnogorska Vlada je već s Kinom ostvarila suradnju i to kupnjom dvaju brodova po povoljnim kreditima Exim banke, a kineske tvrtke će, po svemu sudeći, graditi zaobilaznicu oko Budve.

Zanimljivo, upravo je Đukanovićeva Vlada je ovog proljeća odbila ponudu Konstruktora jer nije dostavio valjana bankarske jamstva, s novim igračem na sceni, kineskom Exim bankom kao jamcem novac ne bi bio više nikakav problem.

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17