gradilisteGlobalne graditeljske aktivnosti oporavit će se za 70 posto do 2020. godine, poduprte aktivnostima u zemljama u nastajanju poput Kine i Indije, zaključci su najnovijeg izvješća. Prema zaključcima najnovijeg izvješća objavljenog jučer pod naslovom "Globalno graditeljstvo 2020.", Kina je na najboljem putu da SAD-u preotme status najvećeg graditeljskog tržišta do 2018. godine, unatoč prvim naznakama rasta američkog gospodarstva u više od godinu dana. Sjeverna Amerika trebala bi pak zauzeti mjesto najbrže rastuće regije u pogledu graditeljskih aktivnosti u skupini razvijenih zemalja svijeta, navodi se dalje u izvješću koje su izradili Global Construction Perspectives i Oxford Economics istoimenog sveučilišta.


Svjetsko tržište graditeljskih usluga bi prema najnovijim procjenama trebalo dosegnuti vrijednost od 12.700 milijardi dolara do 2020. godine, pri čemu bi dominantni doprinos trebale dati zemlje u razvoju, poglavito u Aziji. Njihov bi udio u svjetskom tržištu u tome razdoblju trebao biti više nego udvostručen, na 7.000 milijardi dolara, kaže se u izvješću.

Oporavak u sektoru graditeljstva uslijedit će nakon oštrog pada aktivnosti u tome sektoru u uvjetima globalne recesije. Tako se u razdoblju od 2007. godine vrijednost graditeljskih aktivnosti u razvijenim zemljama smanjivala za 650 milijardi dolara godišnje, napominju u izvješću.
"Najnovija kriza u globalnom gospodarstvu iznimno je teška i graditeljstvo je pretrpjelo daleko veći udarac nego većina drugih sektora", zaključuju u najnovijem izvješću.

Oporavak u graditeljstvu, na koje bi do 2020. trebalo otpadati 15 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda, najvećim će dijelom biti predvođen zemljama u razvoju koje bilježe snažan rast stanovništva i imaju velike potrebe za infrastrukturom.

Potrošnja na prijevoz, elektroenergetsku distribuciju i građevinske objekte trebala bi porasti za 128 posto, pri čemu će zemlje poput Brazila i Južnoafričke Republike imati značajne koristi od velikih sportskih događanja čiji će biti domaćini, poput Svjetskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara.

Iako će stope rasta biti niže nego u zemljama u razvoju, graditeljske aktivnosti u razvijenim zemljama poput SAD-a, Japana i Njemačke do 2020. će porasti za 35 posto, na 5.700 milijardi dolara. Zapadna Europa bit će najdulje pogođena krizom i bit će regija s najnižim stopama rasta graditeljskih aktivnosti, upozoravaju nadalje autori izvješća.


Izvor: www.seebiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17