kazuyo_sejimaJapanska arhitektica Kazuyo Sejima izabrana je za ravnateljicu 12. međunarodne arhitektonske izložbe u sklopu Venecijanskog bijenala, izvijestio je upravni odbor Bijenala.  Kazuyo Sejima je prva žena koja će ravnati izložbom, a Bijenale će biti otvoreno u Veneciji (tradicionalno mjesto: Giardini i Arsenal) od 29. kolovoza do 21. studenoga 2010. godine. U svojoj nastupnoj izjavi nakon imenovanja Kazuyo Sejima je rekla da Bijenale arhitekture ''mora biti sve i bilo što, a osnovni mu je smisao da jednako uključuje one koji izlažu kao i posjetitelje te da između njih uspostavlja dijalog''.
Njen je stav da atmosfera koju zgrade stvaraju i način na koji su zamišljene može biti glavna polazišna točka nadolazećeg Bijenala. Najšire rečeno; proces oblikovanja može biti nositelj današnjih i budućih arhitektonskih rasprava. ''Možemo izabrati i postaviti radove tako da budu razumljivi onakvi kakvi jesu, a ne preko njihove prezentacije'', rekla je Sejima.  
Osvrnula se i na odnose koji karakteriziraju današnje vrijeme, kao i ono nadolazeće - recimo granice, granična područja, prilagodbe prostora te potrebe uklanjanja granica kao i njihova pojašnjavanja, novog promišljanja te mogućeg omekšavanja. Neki od graničnih odnosa koje je navela su: privatno i javno, globalno i lokalno, unutarnje i vanjsko, program i forma (odnosno, forma i funkcija), fizičko i virtualno, suvremeno i klasično, prošlost i budućnost, simboličko i paradigmatsko, umjetnost i arhitektura, umjetno i prirodno...
Paolo Baratta, predsjednik Bijenala, rekao je da je izbor pao na jednu od najkvalificiranijih i najetabliranijih predstavnica novih ''majstora' arhitekture novog milenija. Iznimna kvaliteta tih ''majstora'' ukazuje na karakteristike kao što su otvorenost i optimizam uz brigu za napredak arhitekture, što ih čini arhitektima koji se ne iscrpljuju u statusu arhitektonskih zvijezda, već su, naprotiv, puni vitalnosti. Među njima je i Kazuyo Sejima, koju je Bijenale već istaknulo nagradivši ju Zlatnim lavom 2004. godine.
Kazuyo Sejima rođena je u Japanu 1956. godine. Nakon što je 1981. završila arhitekturu na japanskom Ženskom sveučilištu, počela je raditi u studiju Toya Itoa. Šest godina kasnije otvora svoju praksu u Tokiju da bi 1995. s Ryueom Nishizawom osnovala ured SANAA, koji potpisuje, među ostalim, Novi muzej suvremene umjetnosti u New Yorku, paviljon Serpentine u Londonu, zgradu za Christian Dior u Tokiju te Muzej suvremene umjetnosti 21. stoljeća u Kanazawi za koji su dobili Zlatnoga lava na Bijenalu.
Više o paviljonu Serpentine, jednom od posljednjih projekata Kazuyo Sejime i Ryuea Nishizawe o kojem smo već pisali, pogledaj ovdje.

Izvor: Pogledaj.to

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17