Nakon prehrambene industrije i trgovine, Ivica Todorić je odlučio proširiti djelatnost Agrokora i na energetsko tržište. Prošli mjesec osnovana je tvrtka Agrokor Energija registrirana za proizvodnju, distribuciju i trgovinu električne energije.

Nacional piše kako je novoosnovana tvrtka registrirana i za druge djelatnosti iz sektora energetike. Već od ranije poznat je plan po kojem će maloprodajni lanac Konzum izgraditi vlastitu mrežu benzinskih postaja. Tvrtka Agrokor u kratkom bi vremenu, prema pisanju Nacionala, mogla postati značajan igrač na hrvatskom energetskom sektoru i ostvariti značajne prihode.

- Agrokor je zbog zaduženosti konstantno pod pritiskom da povećava svoje prihode, a to je vrlo teško postići organskim rastom kad se posluje na tako malom području kao što su Hrvatska, BiH i Srbija. Iz istog razloga teško je naći i dovoljno kvalitetnih akvizicija, pa Agrokoru ne ostaje drugo nego svoje poslovanje širiti u druge djelatnosti. U tom smislu energetika je logičan izbor. Radi se o sektoru koji bi zbog deregulacije i usklađivanja cijena s razinom u Europskoj uniji idućih godina trebao biti iznimno profitabilan, dok s druge strane Agrokor ima potrebne resurse da razvija neke forme proizvodnje energetike - objasnio je poznavatelj poslovanja Agrokora.

To se prvenstveno odnosi na proizvodnju biogoriva koja do kraja ove godine moraju zauzeti 5 posto domaćeg tržišta naftnih derivata. Vlada bi također mogla uvesti obvezu korištenja biodizela u javnom prijevozu.

Todrić će morati izgraditi kongeneracijska postrojenja za biolin. Kako se proizvodnja električne energije iz bioplina smatra obnovljivim izvorom energije, nova tvrtka bi prvih 12 godina rada imala pravo na povlaštenu visoku cijenu otkupa električne energije. Konzum bi na taj način mogao postati treći najveći hrvatski distributer naftnih derivata. U ovom trenutku Konzum posjeduje 42 velika trgovačka centra širom države, a sva okolna zemljišta su dovoljno velika da se na njima izgradi benzinska postaja. Gradnja svake postaje iznosi oko milijun eura.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17