vikendicaHrvatski sustav oporezivanja nekretnina i imovine kroz različite komunalne naknade po prihodima se može mjeriti i sa sustavima oporezivanja nekih od najbogatijih država svijeta. U Hrvatskoj se od poreza na imovinu ubire 6,2 posto ukupnih poreznih prihoda.

 

Porez na kuće za odmor koji se sada plaća iznosi između 5 i 15 kuna po četvornom metru, a Slobodna Dalmacija napravila je nedavno izračun koji predviđa da bi porez na vikendice sljedeće godine mogao porasti i deset puta.

Jedan od glavnih razloga za povećanje poreza na vikendice je namjera da se lokalnim zajednicama nadoknadi gubitak koji će pretrpjeti izmjenama poreza na dohodak. Županije će ostati bez 126 milijuna kuna prihoda, a gradovi i općine bez 763 milijuna kuna. Taj gubitak se odlučilo nadoknaditi povećanjem poreza na vikendice.

Prihod od poreza na vikendice 2008. je iznosio nešto više od 72 milijuna kuna, a 2009. oko 74 i pol milijuna kuna. Jednostavnom računicom dođe se do toga da bi porez na vikendice trebao porasti najmanje deset puta ako se želi nadoknaditi gubitak od oko 900 milijuna kuna. Zbog toga se porez na vikendice više neće naplaćivati prema kvadraturi, nego prema vrijednosti kuće za odmor. Ostali detalji, poput toga hoće li se vikendice svrstavati u porezne razrede, te hoće li određeni prag vrijednosti kuće za odmor biti neoporeziv.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17