euro8_wikiHrvatska komora inženjera je na Danima ovlaštenih inženjera građevinarstva u Opatiji predstavila program 130 razvojnih projekata vrijednih 33 milijarde eura za pokretanje gospodarstva, prevladavanje krize i nova zapošljavanja.

Predsjednik te komore Zvonimir Sever ističe kako su projekti odabrani prema kriterijima isplativosti i mogućnosti realizacije. Predstavljenih 130 projekata, koji su poslani Vladi, dijele se u šest sektora: promet, turizam, zaštita okoliša, energetika, energetska učinkovitost i natapanje.

Građevinari u  prometnom dijelu ističu razvitak željezničkih pruga  kao bitan element gospodarskog razvitka.  Za turizam smatraju bitnim osmišljavanje novih projekata na području zadarske regije, dalmatinskih otoka, istočne Slavonije i napuštenih vojnih objekata. U zaštiti okoliša projekti su vezani za gospodarenjem otpadom i zaštitu voda. U energetskom sektoru predlažu gradnju 21 hidroelektrane koje su od strateškog interesa. U dijelu energetske učinkovitosti predlažu građevinske zahvate na već postojećim stambenim objektima kako bi se uštedjela potrošnja energije. U Hrvatskoj se natapa samo jedan posto obradivih površina, stoga predlažu da se natapa 154.000 hektara do 2020. godine.

Država je mjerama štednje zaustavila projektiranje što je dovelo do situacije da potencijalnim investitorima nemamo što ponuditi. Stoga su građevinari preuzeli inicijativu i izradili ovaj program u roku od osam mjeseci. Prema mišljenju Severa i suautoru programa Mladena Vedriša, Vlada bi trebala izdvojiti novce za izradu projektne dokumentacije za ovaj program, a to bi iznosilo od 280 do 300 milijuna eura. Gradnja bi se trebala financirati privatnim, kapitalom fondovima Europske Unije i novcem razvojnim banaka, a samo malim dijelom iz proračuna.

Zvonimir Sever ističe kako je ovo idealan projekt i za zapošljavanje velikog broja ljudi. Naime, prema izračunima, u jednoj godini bi se na projekte ulagalo tri milijarde eura. U svakom mjesecu bi se izradom glavnih projekata bavilo 1200 do 1400 inženjera, a još 1200 inženjera bi sudjelovalo u gradnji i nadzoru gradnje navedenih projekata.

Projekt je izrađen na principu otvorene knjige te je kao takav otvoren za nove ideje. (ŽeV)

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17