JURERADI-fotoGradFZGPrema pisanju Jutarnjeg lista, nizozemski fond koji je na Pelješcu kupio oko pet milijuna kvadrata poljoprivredog zemljišta zaradit će prenamjenom zemljišta u turističku zonu više od 100 milijuna eura.

Zemljište su, nakon prijedloga Dubrovačko-neretvanske županije da se prenamjeni 11 hektara zemljišta u Trstenom, po cijeni od osam eura po kvadratu kupili vlasnici Emac Ilirian Fonda. Sada ga mogu prodati po cijeni većoj od 200 eura za kvadrat. Zemljište koje je  Fond kupio udaljeno je 20-ak kilometara od Dubrovnika.

Iliria je jedna od 20-ak off shore tvrtki u Emac Ilirian Fondu iz Nizozemske. Posljednjih nekoliko godina taj je Fond postao vlasnik 15-ak milijuna kvadrata u zemljišta u različitim dijelovima Hrvatske. U ulozi konzultanta Fonda spominje se neizostavni IGH i Jure Radić. Navodno planiraju graditi luksuzna apartmanska naselja.

Županija je, osim već spomenutih zemljišta, odobrila i prenamjenu dodatnih 45 hektara koji su u vlasništvu splitskog poduzetnika Vicenca Blagaića. Predsjednik Uprave Profectus gruge je nedavno, na Danima poduzetnika 2010. Predstavio projekt Hrvatski san pred premijerkom i predsjednikom.

Hrvatskisan-fotoWikiHrvatskiSan-fotoWiki1

Hrvatski san je projekt koji bi trebao na otoku Čiovu oblikovati grad sa 100 000 stanovnika. Grad bi odlikovale široke ulice i razvijena infrastruktura, a pretpostavlja se da bi se gradio po uzoru na Miami u SAD-u ili Gold Coast u Australiji. Ideja o stvaranju ovakvog grada na Jadranu rodila se 2005. godine.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17