autocesta_spojna_c_244013S1Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar izjavio je da će od svih ponuđača na natječaju za izgradnju autoceste Bar- Boljare tražiti dostavljanje ponude za tri dionice. Među njima je i hrvatski konzorcij.

Hrvatski konzorcij koji predvodi Konstruktor iz Splita pribavio je garancije kineske Exim banke za izgradnju autoceste Bar-Boljare i očekuje službeno obnavljanje pregovora s Vladom Crne Gore idući tjedan, saznaje crnogorski list Pobjeda. Prema izvorima iz krugova bliskih hrvatskom građevinskom konzorciju obnova pregovora trebala bi biti službeno objavljena kroz par dana.

U prilog tome govori informacija da je crnogorski ministar prometa Andrija Lompar u petak izjavio da će od svih ponuđača na natječaju za izgradnju autoceste Bar-Boljare tražiti dostavljanje ponude za tri dionice. Među njima je i hrvatski konzorcij.

Naime, nakon jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu s predstavnicima Europske komisije i Europske investicijske banke (EIB) Lompar je izjavio da će Europska komisija pomoći Vladi Crne Gore sa 20 milijuna eura za izgradnju autoceste od Bara do granice sa Srbijom. Njezina pomoć se odnosi na tehničku podršku za izgradnju autoceste u dužini od 170 kilometara. Lompar je pojasnio i kako je postignut kompromis s EIB-om, koja je odbijala podržati izgradnju za crnogorsku vladu "prioritetne" dionice od Podgorice do Mateševa u dužini od 42 kilometra.

EIB je tako predložila izgradnju tri dionice autoceste istovremeno te je spremna s 50 posto sredstava financirati gradnju prve dvije dionice od Đurmana do Podgorice. Banka se protivila namjeri da se prvo gradi dionica od Podgorice do Mateševa jer kilometar te dionice, prema nekim procjenama, stoji oko 28,5 milijuna eura. "EIB podržava gradnju autoceste, ali smatra da je to za crnogorsku ekonomiju zahtjevan poduhvat te da je isplativije raditi dio po dio. Našli smo rješenje, a to je tri dionice zajedno", rekao je ministar.

Lompar je najavio da će vlada od grčko-izraelskog konzorcija Aktor-Shikun Binui, s kojim je u pregovorima, zatražiti ponudu za sve tri dionice. To isto će, dodao je Lampar, zatražiti od svih ponuđača koji su na natječaju otkupili dokumentaciju. Među tim kompanijama su hrvatski konzorcij u čijem su sastavu Konstruktor-inženjering, Tehnika i IGH, austrijski Strabag i konzorcij Alpine te francuski Bouygues. Vlada nije postigla dogovor s grčko-izraelskim konzorcijem za gradnju dionice od Podgorice do Mateševa jer cijena nije zadovoljavajuća i progovori će biti nastavljeni u ponedjeljak, prenosi Bankamagazine.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17