autocesta-wordpressČini se da drugoplasirani grčko-izraelski konzorcij ima probleme sa financiranjem izgradnje crnogorskog autoputa kao i hrvatski konzorciji na čelu sa Konstruktorom prije njih.
Saga o crnogorskom autoputu pretvara se u sapunicu i nitko sa sigurnošću u Podgorici ne može reći kada će Crna Gora dobiti prvi kilometar autoceste, pišu u četvrtak podgoričke Vijesti.
Naime, drugorangirana kompanija na natječaju, grčko-izraelski konzorcij Aktor/Shikun & Binui, zatražila je nove pregovore s vladom premijera Mila Đukanovića, a za izgradnju dvije od pet dionica autoceste ukupne dužine 55 kilometara ponudila cijenu od čak 1,2 milijardi eura.
Zato ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija u vladi Crne Gore Andrija Lompar kaže da će se možda otvoriti pregovori i s treće rangiranim na natječaju - austrijskom Alpinom.
Ranije je, nakon osmomjesečnih pregovora, iz igre ispao prvorangirani na natječaju, hrvatski konzorcij koji je predvodio Konstruktor iz Splita, pošto nije uspio osigurati neophodne bankarske garancije.
Izgleda da slične probleme imaju Grci i Izraelci, pa će predstavnici crnogorske vlade sredinom sljedećeg tjedna o tome u Bruxellesu razgovarati s čelnicima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.
Te financijske institucije su se, kao i Međunarodni monetarni fond, do sada protivile izgradnji autoceste u Crnoj Gori ocjenjujući da se radi o nerentabilnom projektu. Studija izvodljivosti pokazala je, naime, da će on biti ekonomski isplativ tek za 18 godina.
"Pravac Bar-Boljare i dalje prema Beogradu nije uvršten u mrežu transeuropskih koridora, pa europske institucije nemaju interesa ga financirati", izjavio je za Deutsche Welle predsjednik crnogorskog Nacionalnog saveza za europske integracije Nebojša Medojević.
"Sa Srbijom nije dogovorena zajednička strategija oko izgradnje tog putnog pravca, zajedničkog financiranja i pristupa fondovima Europske unije koji su mogli biti stavljeni na raspolaganje i Crnoj Gori i Srbiji ukoliko bi taj put bio prikazan kao priključak na 'koridor 10', a koji je uvršten u mrežu europskih koridora", dodaje Medojević.
Neovisni stručnjak Emin Duraković ocjenjuje da je dobro što će pregovori s konzorcijem Aktor/Shikun & Binui propasti, jer, kako tvrdi, postojeći ekonomski i financijski sistem Crne Gore ne bi mogao izdržati jedno takvo opterećenje. On je uvjeren da se cijeli pompozno najavljeni "posao stoljeća" u Crnoj Gori praktično vratio na početak.
"Nažalost, izgubili smo četiri-pet godina zbog pogrešnog načina vođenja procesa izgradnje autoceste. Nitko ne može biti sretan zato što svi želimo da taj put konačno počne se graditi. Ali, to je suviše ozbiljan projekt da bi ga vodila ovako neozbiljna vlada", kaže Duraković, prenosi Bankamagazine.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17