11467086_88307241f3_oNa inicijativu senatora Gaylorda Nelsona, na američkim je svučilištima 1970. prvi put je obilježen Dan planeta Zemlje. Dvadeset milijuna okupljenih na skupovima bilo je sasvim dovoljno da pitanje ekologije i zaštite okoliša postane javna tema. Od prvog dana planeta Zemlje prošlo je cijelih 40 godina, a svijet se danas bori s nekim od gorućih ekoloških pitanja, od kojih bi neka mogla dovesti u pitanje i opstanak čovječanstva na Zemlji. Svjedoci smo neracionalne potrošnje fosilnih goriva i energije, klimatskih promjena i raznih drugih postupaka koji nam ne čine dobro. Istodobno, kao da se opiremo korištenju obnovljivih izvora i racionalnoj potrošnji energije.
Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje obilježava od 1990., a na ovom linku možete vidjeti kako će biti iskorišten ovogodišnji.
Moto ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je „Milijardu zelenih djela“, a svoje možete podijeliti sa svima na stranici www.earthday.org.
Dan planeta Zemlje trebao bi, kako je i zamišljeno, biti poticaj razvoju „zelenog“ razmišljanja. I iako bi trebalo „zeleno“ razmišljati i živjeti svaki dan, današnji dan je vjerojatno sasvim dobar dan za novi, „zeleni“ početak.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17