IGH-logo-4Ako smo proteklih dana pisali o pritisku prodavatelja na građevinske dionice, jučerašnji se rasplet može s pravom nazvati - rasprodajom. Neke od dionica iz ovog sektora potonule su najniže razine u više mjeseci, a sve su redom pale oštrije od ionakon popriličnog pada prosjeka tržišta oslikanog u CROBEX-u. U oči ipak upada korekcija dionica Instituta IGH (ZSE:IGH-R-A) a koju je niz loših vijesti spustio na razinu ispod 3.300 kuna. Informacije o odustajanju od projekta Zagrepčanka samo su bile točka na i protiska prodavatelja koji na ove dionice traje već više tjedana. Jučerašnjim rušenjem od 5,5 posto, dionice su spuštene na 3.230 kuna, najniže u tri mjeseca. Kako je krenulo, bit će ugrožena i razina od 3.00 kuna, a posljednji su puta dionice bile ispod te razine još tamo potkraj travnja. Samo u tri dana recentne negativne serije izgubljeno je više od 9 posto tržišne kapitalizacije, a od početka listopada (kad je započeo negativni trend) tržišna vrijednost potonula je 20,5 posto. ako vam sve ovo nije bio dovojan pokazatelj o raširenosti rasprodaje, možda će dodatni argument pružiti podatak o čak 3,5 milijuna kuna prometa, što je najveći dnevni obujam ovim dionicama od sredine rujna. Sigurno je da će i danas dionice biti pod pritiskom nakon informacije da je Radićeva kompanija otpisala (!?) dugove državnim kompanijama što je, pokaže li se istinito, potez ravan samoubojstvu.

Tri dana traje i negativni niz Ingre (ZSE:INGR-R-A) koja je jučer spuštena 4,6 posto, na 46,7 kuna, najniže u dva mjeseca. Nakon dugo vremena, dionice jučer niti u jednom trenuztku nisu dotaknule razinu od 50 kuna što svjedoči o pesimizmu investitora, pa je i zadnja cijena tek tri lipe iznad najniže dnevne cijene.
Iako uživa status kompanije koja ne ovisi pretjerano o domaćim prihodima, Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) je jučer također bio na meti prodavatelja. Dionice su spuštene 3,6 posto, na 376 kuna, najniže u tri mjeseca. I u ovom je slučaju zaključna cijena vrlo blizu najniže dnevne, a od početka mjeseca tržišna kapitalizacija spuštena je 6 posto.

Europska su tržišta jutros startala u plusu na krilima boljih od očekivanih rezultata UniCredita i Holcima. Futuresi Dow Jones Euro Stoxx 50 Indexa porasli su jutros 0,9 posto. FTSE 100 trebao bi porasti 13 bodova, procjenjuje IG Markets. UniCredit objavio je dobit od 394 milijuna eura, gotovo 10 posto više od procjene analitičara koje je anketirao Bloomberg dok je još veći rast od procjenjenog ostvario Holcim. Rezultate u skladu s očekivanjima objavio je ING dok bi na meti kupaca mogao biti i E.ON nakon što je poboljšao prognoze rasta vlastitog izvoza.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17