hwySve balkanske zemlje zadnjih godina strahovito mnogo nastoje uložiti u izgradnju autoputeva. Hrvatska je dobar dio izgradnje svojih već obavila, u Crnoj Gori je izgradnja aoutoputa Bar-Boljare aktualna tema, a i u susjednoj BiH sve brže se priprema izgradnja koridora 5C.
Dom naroda Parlamenta FBiH prošli je tjedan usvojio izmjene Zakona o prostornom planiranju. Odmah nakon toga Direkcija za autoceste pokrenula je postupak dobivanja suglasnosti za izdavanje urbanističkih dozvola za izgradnju četiri dionice koridora 5C, javlja portal SEEbiz.eu.
Zakon je usvojen kako bi se odblokiralo gotovo milijardu maraka stranih kredita za gradnju koridora 5C izdavanjem urbanističkih suglasnosti bez prostornog plana. No, osnova prostornog plana po kojoj bi bile izdavane dozvole još nije upućena Parlamentu na usvjanje, tako da se zakon još ne može primjenjivati.

Ravnatelj Direkcije Erdal Trhulj kaže da ih to ne sprječava da krenu u pribavljanje suglasnosti za urbanističke dozvole.
„Da ne bismo gubili vrijeme, već smo počeli predavati zahtjeve. Tako ćemo brže doći do potrebnih dozvola i procesa eksproprijacije nakon usvajanja osnove prostornog plana“ – rekao je Trhulj. „Već u lipnju trebali bi biti raspisani i tenderi za prekvalifikaciju kompanija za iizvođenje radova na ovim dionicama, kako bi sve teklo paralelno, odnosno kako bi sama gradnja mogla krenuti početkom sljedeće godine“, kaže naš sugovornik.

Radi se o dionicama Svilaj - Odžak, Drivuša - Donja Gračanica, Vlakovo - Tarčin i Zvirovići - Bijača. Dozvole su izdate jedino za dionicu Kakanj-Zenica.

U osnovu prostornog plana potrebno je unijeti obje inačice sporne trase autoputa kroz Blagaj i Počitelj, kako je to dogovoreno u siječnju i poslati je Parlamentu na usvajanje. Nakon toga bit će otklonjene i smetnje za ratifikaciju kredita Europske investicijske banke za dionicu Kakanj – Zenica, od 75 milijuna eura.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17