highway_indiaPriča o izgradnji autoceste kroz Crnu Goru nastavlja se. Prvi pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem održani iza zatvorenih vrata, nisu dali gotovo nikakve rezultate. Prema nekim izvorim, i drugoplasirani ponuđač imat će problema s dostavljanjem financijskih jamstava.

Iako su u konzorciju HCH-Actor spremni spustiti cijenu 200 milijuna eura, crnogorski pregovarački tim smatra da to nije dovoljno. Izvjesno je da će daljnji pregovori biti komplicirani, a ukoliko se dostavljanje jamstava pokaže preteškim zadatkom, kao u slučaju hrvatskog konzorcija, početak izgradnje crnogorske autoceste mogao bi se još odgoditi.

Janis Lafas, projektant HCH-Actora, izjavio je da početak gradnje ovisi isključivo o dogovoru s Europskom investicijskim bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj. To dovodi u pitanje prijašnje izjave u kojima su iz Actora tvrdili da mogu bez ikakvih problema zatvoriti financijsku konstrukciju izgradnje autoceste. Postoji mogućnost da su iz Actora računali na pomoć Grčke, koja je sada potpuno onemogućena stanjem u državi i dugovanjima koja ta država ima. Kako u Actoru planiraju dobiti jamstva od EIB, nije poznato. Uzmemo li u obzir da je EIB već odbila dati jamstva za ovaj posao Konstruktoru, u Actoru bi se vrlo lako mogli sustresti s istom poteškoćom.

Direktor Konstruktora, Željko Žderić, tvrdi kako EIB nije odbila hrvatski konzorcij, nego projekt crnogorske autoceste zbog razilaženja u mišljenjima s Vladom Crne Gore. Ako se ova izjava pokaže točnom, Actor će se uskoro, baš poput Konstruktora, naći u neobranom grožđu. A ako se to dogodi, na redu su pregovori s konzorcijem Alpina, a u utrku su se uključile i kineske kompanije koje se bave izgradnjom puteva.

Ipak, uz sve moguće scenarije, treba napomenuti da grčko-izraelski konzorcij ima još tri mjeseca vremena da dostavi potrebna jamstva.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17