1101438_10320889_Prosvjedi koji prate izgradnju nuklearnih elektrana izostali su u Poljskoj. Čak 28 lokalnih samouprava ponudilo je dobrovoljno zemljište za izgradnju elektrane, a na kraju je izabrano mjesto Žarnjovec blizu Gdanjska. Nuklearka bi trebala biti puštena u pogon do 2020.
Žarnjovec je izabran zbog blizine Baltičkog mora i jezera jer je za hlađenje reaktora potrebna voda. Još 80-ih godina prošlog stoljeća tamo se planirala gaditi atomska centrala, ali se zbog nedostatka novca odustalo od te ideje.Još dvije elektrane su u planu, a one bi se trebale graditi u sjeverozapadnoj Poljskoj blizu Poznanja i Kopanj na obali Baltika.
Posao izgradnje nuklearke vrijedan je 10 milijardi eura, a Poljska trenutno traži partera kojemu će pripasti 49% vlasništva. Ovaj projekt mogao bi zaposliti i do 10 000 radnika, za izgradnju buduće poljske nuklearne elektrane zainteresirani General Electric, Hitachi, Electricite de France, Westinghouse, češki poludržavni elektroenergetski gigant ČEZ i južnokorejski Korea Electric Power.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17