knjiznicaKaro_1Postindustrijski gradić Magdeburg u Njemačkoj mjesto je nedavno sagrađenog i vrlo originalnog projekta, posebice za jedan provincijski grad. Na položaju napuštenog dijela grada, lokaciji nekadašnje gradske knjižnice, stanovnici su javnom intervencijom željeli ukazati na nedostatak kulturnih sadržaja i potrebu za novom knjižnicom.
Otprilike 1.000 pivskih gajbi, koje su skupili entuzijastični građani, poslužilo je kao građevni materijal za formiranje modela za kuću koja će, nadali su se, jednom postati prava knjižnica. S vremenom se to i dogodilo.
Zajedno s mladim arhitektonskim studijom KARO Architekten lokalna zajednica uspjela je u svojoj nakani i podignuta je kulturna javna ustanova, otvorena početkom ljeta i izgrađena primarno na temeljima njihove energije, upornosti i ideje.
knjiznicaKaro_2
knjiznicaKaro_3
Na konceptu otvorene knjižnice, dostupne svima i otvorene stalno, KARO Architekten su osmislili novi centar naselja, aktivan i dostupan, koji potpuno zadovoljava lokalno stanovništvo i zapravo je produkt ideje poduzetne lokalne zajednice. Kao prepoznatljive elemente na novoj knjižnici arhitekti su iskoristili dijelove modernističke fasade skladišta tvornice Horten u Hammu, sagrađenog 1966., a porušenog 2007. godine. U procesu slaganja makete te za vrijeme gradnje novog kulturnog fokusa ovog dijela Magdeburga, stanovnici su zamoljeni da doniraju knjige pa je prikupljeno preko 20.000 naslova, koji su danas dostupni u knjižnici. U knjižnicu se nije potrebno niti učlaniti da biste posudili knjige, a Pop-up knjižnica je karakteristična i po svom radnom vremenu od 0 do 24. Korisnici mogu knjige uzeti i vratiti kada god žele. Osim budućeg gradskog kulturnog centra, grad Magdeburg je sa osmišljenim okolišem zgrade, prepunim zelenila i uređenog partera, dobio i iznimno kvalitetan i uvijek potreban novi javni prostor. Novi trg i knjižnica sadrže i cafe bar, pozornicu koja će ugošćavati predstave lokalne škole te poslužiti za koncerte, razne manifestacije i brojna druga kulturna događanja.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17