pravo_na_gradIzgleda da je Grad Zagreb rekao svoje po pitanju „prava na grad“. Nakon silnih peripetija i natezanja oko gradnje Cvjetnog prolaza, prosvjeda i uhićenja, rušenja kontejnera i „trojanskog konja“ iz Ministarstva graditeljstva stiglo je priopćenje u kojem se navodi kako investitori imaju sve potrebne dozvole za realizaciju projekta.

U priopćenju još stoji kako je donošenje prostornih planova Ustavom zagarantirno autonomno pravo svih gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Konkretno, u gradu Zagrebu može se graditi samo (ili sve) ono što odobri Gradska skupšina.
Projekt rampe i kompleksa „Cvjetni prolaz“ odobrila je skupština grada Zagreba na temelju dostavljenih joj prostorno-planskih dokumenata.

U Ministarstvu još kažu kako su zaprimili određen broj žalibi na zauzimanje javne prometne površine Varšavske ulice za vrijeme izgradnje prolaza, te naglašavaju da se ne radi o žalbama na gradnju. Također, prostor Varšavske ulice nije zakonom zaštićeno područje pa za gradnju na tom prostoru nije niti potrebna suglasnost Ministarstva, nego Gradske skupštine.

Znači li ovo priopćenje konačan poraz prosvjednika i akcije „Pravo na grad“? Hoće li grad Zagreb ignorirati jučerašnje (diplomatsko) svrstavanje arhitektonske struke na stranu prosvjednika? Ostaje da vidimo.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17