Cvjetni_trgVezano za jučerašnja pisanja porala o potpori Društva arhitekata Zagreb Horvatinčićevom projektu Cvjetnog trga i okolnih ulica, zajedničkim priopćenjem za javnost oglasili su se DAZ, UHA i HKA.

     _____________________________________________________


Društvo arhitekata Zagreba je tijekom prosinca 2006. godine organiziralo rasprave na temu projekta ´Cvjetni prolaz´. Slijedom niza aktivnosti tada su formulirani zahtjevi koje je bilo potrebno ispuniti kako bi ovaj projekt krenuo u uspješnu realizaciju:
- pripremiti urbanistički dokument revitalizacije cjeline povijesne jezgre
- definirati primjeren i konkretan udjel javnog interesa
- urbanistički reprogramirati zahvat i arhitektonski ga projektirati uz respekt primjeren postupanju u povijesnoj jezgri.

Djelovanjem mimo ovih prijedloga investitor i tijela gradske uprave, odgovorne za donošenje planova i dozvola, doveli su u pitanje uspješnost i provedbu ovog projekta, a manipulacijom javnim interesom uzrokovali su opravdane reakcije udruga civilnog društva.

Zagrebačkoj povijesnoj jezgri nužna je hitna urbana obnova te pozdravljamo buduće intervencije uz suglasnost struke i javnosti.

U cilju definiranja javnog interesa i nove vizije grada Zagreba zahtijevamo da Grad Zagreb, putem javnog natječaja, pokrene izradu cjelovitog prostorno planskog dokumenta uz blisku suradnju sa strukom te uvažavajući potrebe civilnog društva i najšire javnosti.



Društvo arhitekata Zagreba / DAZ
Damir Ljutić, predsjednik

Udruženje hrvatskih arhitekata / UHA
Hrvoje Hrabak, predsjednik

Hrvatska komora arhitekata / HKA
Tomislav Ćurković, predsjednik

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17