zerozone_natjecaj_03„The leading edge - Zero net now" međunarodni je natječaj za studente koji se ove godine održava 15. put. Radi se o natječaju koji potiče održivu i ekološku gradnju, a namijenjen je studentima arhitekture i srodnih disciplina.

Ideja je da se putem natječaja osmisle inovativna rješenja koja će, korištenjem novih materijala i struktura, stvoriti produkte bazirane na održivoj arhitekturi. Takva arhitektura trebala bi stvarati upravo onoliko obnovljive energije koliko je potrebno za održavanje samog objekta ili, u najboljem slučaju, i više od toga. Potencijalni participanti natječaja podijeljeni su u dvije skupine: u jednoj su studenti prve i druge godine te u drugoj studenti od treće do pete godine. Ovi potonji, stariji natjecatelji, za zadatak imaju osmisliti Zero-Net Energy Training centre, objekt površine skoro 2800 m2, koji će udomiti učionice, predavaonice, uredske prostore, laboratorije, administraciju i sl., a namijenjen je radu i obuci novih zaposlenika. Poseban naglasak pri projektiranju treba biti na postizanju zero net energetskog statusa, brojnim dizajnerskim strategijama projektiranja i osmišljavanja dnevnog osvjetljenja, pasivne ventilacije, integriranih solarnih panela, grijaćih pumpi i sl.
Mlađi natjecatelji, studenti 1.i 2. godine, trebaju osmisliti studentski dom od osam cjelina, površine cca 400 m2. Svaka soba u domu treba imati pripadajuće sanitarije, dok će prostori dnevnog boravka i kuhinje biti zajednički. Kao i u drugom zadatku, poseban naglasak pri projektiranju je na energetski efikasnim rješenjima - pasivno solarno grijanje te ventilacijsko hlađenje.
Rad na natječaju moguć je pojedinačno ili u timovima od više članova, ali je obavezno sudjelovanje mentora - fakultetskog profesora.
Registracija zainteresiranih može se obaviti do 26. ožujka 2010., a krajnji rok za predaju radova je 11. lipnja 2010.

zerozone_natjecaj_01

 

 

Izvor: Pogledaj.to

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17