autocesta-100Prema pisanju interenetskog portala SEEbiz.eu hrvatski konzorcij Konstruktor-Institut IGH-Tehnika nije zabrinut za ishod pregovora oko garancija teških milijardu eura za realizaciju crnogorske autoceste Bar-Boljare.

Unatoč najavi Vlade Crne Gore da razmatra pregovore s drugoplasiranim na natječaju, grčkim Aktorom HCH-om i negativnom klimom koja se stvorila oko ishoda 'posao stoljeća' neće propasti. Naime, važno je napomenuti da je UniCredit već dao bankovne garancije teške 407 milijuna eura konzorciju, a za osiguranje ostatka garancija u konzorciju imaju vremena do početka veljače. Obratili su se europskim bankama EIB-u i EBRD-u, a kao zadnje rješenje ostaje ponovno UniCredit, koji je navodno spreman na financiranje, ali po nešto nepovoljnijim uvjetima.

Od sklapanja posla, u ožujku, oporba u Crnoj Gori krenula je u žestoki napad na vladajuće, insinuirajući da je neupitna podrška Hrvatima uvjetovana nekim dogovorima 'ispod stola'. U tom ozračju najava pregovora sa skupljim pregovaračem, mogla bi se tumačiti dvostruko. S jedne strane kao pokušaj pritiska na hrvatske tvrtke, a s druge strane kao opravdanje pred crnogorskom javnošću i ublažavanje pozicije neupitne podrške hrvatskom konzorciju.

Realnost je da bi eventualni dogovor s Grcima odgodio izvođenje radova, a i unatoč navodima da su spremni spustiti cijenu radova bitno je napomenuti da je Aktor bio znatno skuplji od hrvatskog konzorcija. Podsjetimo, konzorcij je ponudio izvedbu radova po cijeni od 2,77 milijardi eura za autocestu dugu 188 kilometara.

 

Izvor: SEEbiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17