peljesac-most_001Konstruktor i IGH povlače se iz projekta "Hrvatski san". Priopćila je to Profectus grupa d.d. koja kao razlog navodi brojne afere koje se vezuju uz Hrvatske autoceste i projekt Pelješkog mosta.

IGH i Konstruktor manjinski su partneri Profectusa s udjelom od 15 posto. IGH se već povukao iz velikog projekta poduzetnika Vicenca Blagaića, a u tijeku su i završni pregovori o povlačenju Konstruktora nakon čega će u "Hrvatski san" ući strani investitori.

Podsjećamo, radi se o projektu stvaranja novog grada od stotinjak tisuća stanovnika na jadranskoj obali. Projekt je isprva bio zamišljen na otoku Čiovu, ali Blagaić ga je kasnije odlučio preseliti na Pelješac, te je stanovnicima u Dolima prezentirao projekt izgradnje naselja s ukupno pet tisuća zaposlenih, 25 tisuća posjetitelja, zračnom lukom i golf terenima.

No, "hrvatski Dubai" došao je na loš glas nakon što su počele kružiti informacije da je Profectus kupio dva milijuna kvadrata zemljišta na Pelješcu zahvaljujući povlaštenim informacijama iz Vlade oko gradnje Pelješkog mosta. Ivo Sanader dugo je ustrajao u tom famoznom poslu i branio Pelješki most "rukama i nogama", a i Vlada Jadranke Kosor ostala je na tom tragu pa je prema posljednjim informacijama gradnja "odgođena, ali ne i otkazana". U prilog Profectusovom projektu "Hrvatskog sna" svakako nije išao ni podatak da su upravo njihovi partneri IGH i Konstruktor trebali graditi Pelješki most.

No, u današnjem se Profectusovom priopćenju ističe kako je istraga Uskoka i DORH-a otklonila svaku sumnju u nepravilnosti prilikom kupovina zemljišta, te su najavili tužbe protiv privatnih i pravnih osoba za koje smatraju da su im nanijeli štetu "neosnovanim i neutemeljenim javnim istupima". Podsjećamo, posebno oštar u osudi afere koja se stvorila oko Pelješkog mosta bio je SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović koji je u srpnju ove godine optužio HDZ-ove dužnosnike i vlasnike velikih građevinskih tvrtki za pripadnost korupcijskoj hobotnici.
No, to nije pokolebalo Profectus. "'Hrvatski san', naravno, ide dalje i uskoro ćete biti obaviješteni o velikoj svjetskoj prezentaciji projekta kojeg smo godinama pripremali u suradnji s najpoznatijim hrvatskim I svjetskim arhitektima, urbanistima i brojnim drugim stručnjacima", navodi se u današnjem priopćenju Profectusa.

 

 

Izvor: Index.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17