kuneSredstva zapoticanje stambene i mirovinske štednje za 2008. godinu bit će u petak uplaćena na račune štediša, priopćili su iz Wüstenrot stambene štedionice, a isto su potvrdili i iz Ministarstva financija.


Vlada je sa sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima proširuje pojam stambenog štediše i liberalizira ulaganja stambenih štedionica u projekte stanogradnje.

To će, procjenjuje potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, omogućiti plasiranje 500 milijuna kuna u stanogradnju, prenosi Vlada na svojim internetskim stranicama.

Naime, izmjenama se liberalizira i ulaganje stambenih štedionica kojima se dopušta odobravanje kredita izvođačima, odnosno građevinarima za projekte stanogradnje za zadovoljavanje stambenih potreba stambenih štediša i to do iznosa jamstvenog kapitala štedionice.

Inače, prema važećim odredbama, stambeni štediša može biti samo hrvatski državljanin, a predloženim izmjenama, nakon ulaska Hrvatske u EU, uz hrvatske državljane to bi mogla biti i svaka fizička osoba koja ima prebivalište u Hrvatskoj.

Iz Wüstenrot stambene štedionice su istaknuli da su "predložene izmjene Zakona poticajan potez Vlade te ih ocjenjuju velikim korakom naprijed i za Vladu i za stambene štedionice kao partnere".

Naglašavaju kako se izmjenama Zakona stambenim štedionicama otvaraju dodatne mogućnosti i razvoja i financiranja stambene izgradnje. "Ovim putem je i Vlada RH jasno i nedvosmisleno pokazala da stoji iza projekta stambene štednje u RH i da ga u budućnosti namjerava dodatno poticati".

Također, u petak će na račune štediša biti uplaćena sredstva za poticanje stambene i mirovinske štednje za 2008. godinu, priopćili su iz Wüstenrot stambene štedionice, a isto su nam potvrdili i iz Ministarstva financija.

Podsjetimo, ta su sredstva trebala biti uplaćena krajem prošle godine, no Vlada je početkom prosinca promijenila vrijeme uplate. Radi se o sredstvima za poticanje stambene štednje (planiranih 210 milijuna kuna), kao i sredstvima za poticanje mirovinske štednje u dobrovoljnim fondovima (planiranih 65,65 milijuna kuna.

Vlada je danas u drugo saborsko čitanje uputila konačni prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Rješavanje problema vlasništva i korištena tih nekretnina, omogućit će se investicije u turističke nekretnine.

Po riječima ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, sveukupna površina zemljišta koje prilikom pretvorbe i privatizacije nije unesena u društveni kapital procjenjuje se na sto milijuna četvornih metara.

 

 

Izvor: Bankamagazine

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17